“We zijn hier allemaal familie”

Redactie Yongsters nieuws, ontdekken, samenleving, yongsters Leave a Comment

Ali (20) en Amber (25) wonen beiden op Startblok Riekerhaven. Sinds juni 2016 is op dit voormalige sportcomplex op de grens van Amsterdam Nieuw-West en Amsterdam Zuid een bijzonder woonproject van start gegaan. De verzameling containerwoningen wordt bewoond door een mix van jonge statushouders – vluchtelingen met een verblijfsstatus- en jonge Nederlandse studenten, net afgestudeerden en werkenden. In deze microsamenleving leren zij elkaar op ongedwongen wijze beter kennen.

“Het is hier gezellig,” zegt Ali. Sinds vier maanden woont hij op Riekerhaven en gezellig is één van de eerste woorden die hij heeft geleerd, vertelt hij trots. “Dat zeggen jullie hier bij alles! Gezellig eten, gezellig thee drinken. Gezellig!” Als 17-jarige reisde hij samen met zijn oom vanuit Syrië naar Nederland. Via een AZC in de buurt van Amersfoort kwam Ali uiteindelijk samen met zijn oom in Amsterdam te wonen. Sinds juli woont hij op Riekerhaven. “Het is hier anders. Beter,” vertelt Ali. “Ik wilde Nederlands leren en daarvoor is het hier veel beter. En ik kan hier naar school en werken.”

Taaluitwisseling

Samen met Amber, die ook op Riekerhaven woont, oefent hij de lastige woorden die hij die dag heeft geleerd. “gecompliceerd, gedisciplineerd, gecondoleerd.” Amber moet er om lachen. “Hebben ze je dat woord echt geleerd?”

Naast het informele contact wordt bij Riekerhaven ook een taaluitwisselingsprogramma georganiseerd. Daar leren Nederlandse jongeren de statushouders Nederlands en vice versa kunnen de Nederlandse jongeren zich verdiepen in Arabisch, maar ook Tigrinya, de taal die wordt gesproken in Eritrea en delen van Ethiopië. Ook Amber heeft een poging gedaan Arabisch te leren, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. “Die taal is zo moeilijk, holy shit.”

Leuke dingen doen 

Om te zorgen dat er genoeg sociale samenhang ontstaat wordt van de jongeren – alle bewoners zijn tussen de 18 en 28 jaar oud – verwacht dat ze ook andere activiteiten organiseren. Middels een motivatiebrief moeten de Nederlandse jongeren duidelijk maken waarom ze op Riekerhaven willen komen wonen en wat ze kunnen bijdragen. Deze activiteiten bestaan uit sportactiviteiten, feestjes en filmavonden.  “Maar als het puntje bij paaltje komt valt het wel mee,” vertelt Amber. “Er zitten hier ook genoeg studenten die gewoon heel hard op zoek waren naar een woning.”

Alhoewel Ali de eerste maanden vaak meedeed met de voetbaltrainingen is hij de laatste tijd niet meer geweest. Het is voor hem echter geen groot gemis. Dit blijkt ook tijdens het interview; gedurende de avond wordt de deur plat gelopen door huisgenoten en vrienden die even hallo willen zeggen.  Of willen vragen of Ali buiten een sigaretje wil roken. Amber woont op een andere gang, waar niet heel vaak iets wordt georganiseerd. “Maar we eten vaak samen”, zegt Amber. “Het is hier gezellig,” beaamt Ali. “We zijn hier allemaal familie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *