Vrijwilligers “Aan de Slag” in het AZC

Elza van Oort geven, samenleving, toekomst, yongsters Leave a Comment

Sinds kort is er in Amsterdam Nieuw-West een asielzoekerscentrum geopend in het voormalig gebouw van de ALO. Elke dinsdagochtend lopen er “supporters” rond van het project “Aan de Slag” om de bewoners enthousiast te maken om vrijwilligerswerk te doen in de gemeente. Omdat verschillende maatschappelijke organisaties gekoppeld zijn aan het project, is het vrijwilligerswerk gevarieerd: van wandelen met ouderen, koken voor buurtbewoners, het (her)verpakken van broodjes, en het doen van sport en spelactiviteiten met ouderen. De redactie van Yongsters sprak met drie supporters: Liygia, Jaber en Lotte, ieder met hun eigen verhaal waarom ze zich inzetten voor dit project.

 Een dinsdagochtend in het AZC

“Aan de Slag” wil bewoners van asielzoekerscentra de kans geven om actief bezig te zijn, de Nederlandse taal en cultuur te leren kennen en daarmee aan hun toekomst te werken. Op dinsdagochtend moeten de bewoners van het AZC zich verplicht melden, wat een rumoerige sfeer met zich mee brengt. Voor de supporters van “Aan de Slag” is dit hét moment om de bewoners enthousiast te maken en te werven voor vrijwilligerswerk, stilzitten doen ze dan ook niet.

AZC – Amsterdam

Kunstwerk in het AZC

 

 

 

 

 

 

 

Van het geven van Nederlandse taallessen naar actief in het AZC

Ik loop allereerst met Lotte mee naar een ruimte waar een aantal bewoners onder begeleiding bezig zijn met het verven van de muren in allerlei vrolijke kleuren. Ik hoor dat dit een café wordt. Lotte stapt op een aantal bewoners af. Ze is vandaag actief voor het “koken voor buurtbewoners”. Een door een chef-kok opgesteld driegangenmenu zal gezamenlijk door vrijwilligers gekookt en uitgeserveerd worden. Buurtbewoners kunnen al voor vijf euro aanschuiven.

Naast stage lopen en haar werk bij Podium Mozaïek, zet Lotte zich met veel plezier in voor dit project. Ze begon met het geven van Nederlandse taallessen, daarna zette ze zich in bij een detentiecentrum op Schiphol en vervolgens rolde ze in dit project van “Aan de Slag”. Schiphol vond ze meer een gevangenis; dit AZC is veel opener. Vooral het in contact komen met mensen is wat ze zo leuk vindt aan dit vrijwilligerswerk, en deze doelgroep spreekt haar in het bijzonder aan.

Koken voor buurtbewoners

“Ik wilde iets betekenen voor ouderen”

Liygia

Lygia vertelt mij meer over het project en ze wijst mij op de posters op de muur waarop het vrijwilligerswerk gepromoot wordt. “Wij proberen wat te betekenen voor de mensen. Als je hier dag in dag uit zit, word je ook niet gelukkig”. Waarom Liygia zich inzet voor dit project? Ze vond het na 27 jaar gewerkt te hebben in het bedrijfsleven tijd om iets terug te doen voor de maatschappij. Toen ze hoorde dat eenzaamheid ziekte nummer één is onder ouderen, heeft ze geen moment getwijfeld om zich hier tegen in te zetten. Zo kwam ze bij Cordaan terecht. “Ik wilde iets betekenen voor ouderen. En het geeft mij zelf ook voldoening”.

Elke dinsdagochtend is ze in het AZC aanwezig, met als doel om zoveel mogelijk vrijwilligers te werven die op donderdagmiddag willen wandelen met ouderen. Ze vertelt dat vooral de mannelijke vrijwilligers het daar goed doen. “Laatst was een mevrouw zo bokkig, ze wilde niet mee. Wij stuurden één van de mannelijke vrijwilligers naar haar toe, en dat werkte. Ze was snel overgehaald om toch mee te gaan wandelen. Hij had een lief snoetje, ouderen lopen ermee weg”.

Supporters “Aan de Slag” en bewoners AZC

“De wil bij anderen moet ook bestaan”

Ook Jaber, een erg ambitieuze man die graag actief en bezig is en zelf twee jaar geleden uit Syrië naar Nederland is gevlucht, zet zich in als supporter voor het project. Hij weet als geen ander hoe het is om in een nieuw land terecht te komen en daar opnieuw je draai te moeten vinden. Zijn komst naar Nederland voelt voor hem alsof hij opnieuw geboren is. “Ik moet hier alles opnieuw leren. Het enige verschil is dat ik nu volwassen ben”.

Inmiddels spreekt hij al een goed woordje Nederlands. Dat komt mede doordat hij zelf als vrijwilliger op de werkvloer te vinden is. Op woensdagen zet hij zich in bij Enactus, waar hij broodjes opnieuw verpakt tegen voedselverspilling. Vrijwilligerswerk vindt hij leuk om te doen, vooral omdat hij met mensen kan communiceren, waardoor hij de taal beter leert en nieuwe mensen ontmoet. Jaber wil graag iets doen, maar zoals hij zegt: “De wil bij anderen moet ook bestaan”.

Voordat ik vertrek 

Voordat ik vertrek zie ik dat er al een aantal bewoners staan ingeschreven voor de verschillende vrijwilligersactiviteiten. Het koken is erg populair, hoewel sport en spel toch het meest geliefd is. De promotie werpt in ieder geval zijn vruchten af, waarmee de eerste stap wordt gezet, én daar gaat het vandaag om.

Zal volgende week het lijstje met aanmeldingen vol zijn?

Lijkt het je leuk om net als deze vrijwilligers je in te zetten voor “Aan de slag”? Neem een kijkje op de website.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *