Vrijwilliger bij de Brandweer

Redactie Yongsters samenleving, yongsters Leave a Comment

 

Er zijn veel bedrijven die gebruik maken van vrijwilligers of afhankelijk zijn van vrijwilligers. Zo ook de brandweer. Veel brandweerkazernes in Nederland gebruiken voornamelijk vrijwilligers. Ook de kazernes in Amsterdam worden voor een gedeelte bezet door vrijwillige brandweerlieden. Om lid te worden van de vrijwillige brandweer moet je een kort selectieproces doorstaan, waar een fysieke test een onderdeel van is. Deze test is niet onmogelijk en het vak van brandweerman of vrouw kan uitgeoefend worden door elke gezonde Hollandse jongen/dame.

img_3615

img_3581

img_3710
De opleiding tot brandweerman duurt anderhalf jaar. De opleiding wordt in deeltijd gevolgd naast je vaste baan of studie. Als je eenmaal opgeleid bent doe je mee aan wekelijkse oefeningen, maar sta je ook paraat om te helpen bij incidenten. Zo zijn er in de regio Amsterdam-Amstelland 13.000 incidenten per jaar. Als vrijwillige brandweerman hoef je je dus niet te vervelen.

img_3974

img_3992

Zelf ben ik meegegaan op oefening van de brandweer om te kijken hoe het eraan toegaat bij een wekelijkse oefening. De brandweer ging oefenen hoe je een woningbrand zo snel en veilig mogelijk kan blussen. Als de brandweerwagen aankomt op locatie worden snel alle slangen uitgerold, terwijl de leidinggevende de bewoners spreekt om informatie over het pand en de inwoners te achterhalen. Als er een gewonde in een auto blijkt te liggen wordt deze snel opengebroken. De gewonde wordt snel naar de brandweerwagen getransporteerd. Als de slangen gereed zijn wordt het vuur ‘geblust’, het pand gecontroleerd en veiliggesteld.

Nadat alles snel opgeruimd is lijkt het net alsof de brandweer er nooit geweest is. Er wordt nog een briefing gehouden en dan gaan ze terug naar de kazerne. Weer een geslaagde oefening.

Wil jij ook lid worden van de Brandweer? Brandweerkazernes zoeken bijna altijd naar nieuwe leden. Kijk hier voor meer informatie.

img_3463

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *