Voormalige Bijlmerbajes opent deuren voor Lola Lik

Karima Aissaoui evenementen, nieuws, samenleving, yongsters Leave a Comment

Afgelopen vrijdag 20 januari vond in de voormalige Bijlmerbajes de feestelijke opening plaats van Lola Lik: een culturele broedplaats naast het asielzoekerscentrum die een plek biedt aan startende ondernemingen van Amsterdammers en vluchtelingen.

Feest!
Lola Lik is geopend! En wel op de meest vrolijke en sfeervolle manier mogelijk. Na de officiële opening door de oprichters van Lola Lik en wethouder Kajsa Ollongren luidden Medusa Performance en Toeters en Bellen met roffelende trommels en knallende trompetten de start in van dit kleurrijke initiatief.

img_1328

Rondleidingen door een voormalig cipier
Bezoekers uit alle uithoeken van Amsterdam en de bewoners van het azc, jong en oud, wandelden kris kras door de sfeervol verlichte binnenplaats van het voormalige huis van bewaring om te kunnen genieten van wat de avond te bieden had. Naast de muzikale performances van verschillende orkesten en dj’s kon er geproefd worden van diverse hapjes die met liefde bereid waren door de bewoners van het azc. Ook was het mogelijk om kunstexposities te bewonderen van o.a. Favela Painting, FOAM Fotografiemuseum en de Rietveld Academie. Verder was er een karaoketruck, een vuurtent om de koude voeten op te warmen, workshops, een burenboulevard (met o.a. VCA), een kindercircus, rondleidingen door de voormalige Bijlmerbajes en nog veel meer. 

img_1364

Lola Lik: een plek voor de creatieve ondernemer
‘Lik.’ Dit woord staat niet alleen bekend als het plat Amsterdamse woord voor gevangenis, maar staat in dit geval ook voor de eigen invulling van ieder individu aan deze plek. Lola Lik is in samenwerking met de Gemeente Amsterdam geïnitieerd door Simon van Dommelen (LOLA), Maaike Poppegaai en Shadi Al Husseini om in tijden van angst en verdeeldheid een plek te bieden die voor verbinding, creatie en inspiratie zorgt.

img_1290

Skills ontwikkelen
Door het ter beschikking stellen van de ruimtes in het gebouw, waar niet toevallig ook het asielzoekerscentrum is gevestigd, kunnen Amsterdammers, maar ook vluchtelingen hun eigen onderneming starten. Ook kunnen bedrijven zich vestigen om werkplekken te bieden voor vluchtelingen die zo werkervaring kunnen opdoen en hun skills verder kunnen ontwikkelen. Refugee Company en Startup Kitchen zijn met hun café en cateringdiensten ondernemingen die voor en door vluchtelingen zijn gestart en zich al hebben gevestigd op het terrein. Al met al belooft het een productieve en inspirerende broedplaats te worden!

Op de hoogte blijven van alles wat er hier de komende periode gebeurt? Volg Lola Lik dan op Facebook. 

Foto’s: Noortje Hubner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *