Tussen kunst en vrijwilliger

Tessa van den Bongaardt geven, samenleving, toekomst, Uncategorized, yongsters Leave a Comment

Achter de bar staan in een uitgestorven voetbalkantine of bejaarden uitlaten? Vrijwilligerswerk kan ook tussen Malevich en Ed van der Elsken! Of hun werk, om precies te zijn. Anouk Wittendorp (24), is docent in het basisonderwijs, studeert Engelse Taal & Literatuur én werkt een dag per week als vrijwilliger in het Stedelijk Museum.

“Ik ga al mijn hele leven naar musea en ik vind dat ontzettend leuk. Toen ik deze job opening een jaar geleden bij het Stedelijk zag, dacht ik: hier moet ik naar toe! Het bevalt nog steeds erg goed. Door mijn veelzijdige en leuke ervaringen in het museum heb ik naast mijn studie de minor Museologie gekozen. Later wil ik zeker hiermee verder; ik heb een onderwijsachtergrond, dus een combinatie van lesgeven op een school en assisteren bij projecten rondom museumeducatie, lijkt me erg leuk. Educatie en musea liggen voor mij echt in elkaars verlengde.”

Passie voor kunst
“In het museum heb je ochtend- of middagdienst. Tijdens de briefing krijgen we te horen welke groepen er tijdens jouw dienst komen, de bijzonderheden en verwachte drukte van de dag. Er bestaan verschillende posities, zoals bijvoorbeeld bij de informatiebalie bij de permanente collectie beneden. Ergens anders komen mensen juist meer een gezellig praatje maken. Ook dat is erg leuk, omdat het mensen zijn die net als ik ook een passie hebben voor kunst in het algemeen, de werken die er hangen, en het Stedelijk en al haar ontwikkelingen. We vertellen de bezoekers daarnaast over de kinderspeurtocht, audiotours en over het familielab. Tot slot doen de vrijwilligers ook de ontvangst van bezoekersgroepen, bijvoorbeeld scholieren of soms een groep uit het buitenland. Het werk is dus heel afwisselend.”

(tekst loopt door onder de foto)

Anouk in actie in het Stedelijk

Cadeautjes
“Wat erg fijn is, is dat we als vrijwilligers ook worden uitgenodigd voor alles wat in en om het museum gebeurt: van workshops, openingen en informatieavonden tot borrels. Ook worden we getrakteerd op een leuk uitje, en krijgen we de koffietafelboeken van de lopende tentoonstellingen cadeau. Daarnaast de communicatie is erg prettig, er wordt veel rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden, wat met mijn werk en studie erg fijn is. Naast dat het werk heel leuk is, en je met leuke creatieve mensen in aanraking komt, word je ook echt gezien als onderdeel van het museum. Als vrijwilliger voel ik me erg gewaardeerd, ik kan het iedereen aanraden!”

Ik vind het ‘gewoon’ leuk!
“Ik zet mij ook in als vrijwilliger omdat ik het belangrijk vind om mijn horizon te verbreden, om niet alleen voor mijn carrière, cv of het geld iets te doen, maar omdat ik het ‘gewoon’ leuk vind. Zo heb ik eerder vrijwilligerswerk gedaan bij evenementen zoals de grachtenconcerten. Ik haal er veel voldoening uit om mijn steentje bij te dragen, zeker bij dingen waar mensen samenkomen. Als je al in beginsel geïnteresseerd bent in musea, zoals ik, is het Stedelijk Museum echt een leuke plek om je verder te ontwikkelen.”

Foto’s: Huub Zeeman
Bekijk hier een kort filmpje van het Stedelijk waarin ook Anouk te zien is

Ook interesse in vrijwilligerswerk?

Ontdek hier 1500 verschillende mogelijkheden in Amsterdam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *