Tent of Nations: vrijwilligerswerk op de West Bank

Tessa van den Bongaardt evenementen, reizen, yongsters Leave a Comment

Een paar maanden geleden deed Yongster Tessa vrijwilligerswerk op de boerderij van de Palestijnse familie Nassar. Zij runnen het vredesproject Tent of Nations. Onder het motto “Wij weigeren vijanden te zijn”, verzetten zij zich tégen de constante (dreiging van) bezetting, en vóór rechtvaardigheid, vrede en intercultureel begrip.

Over het hele erf staan dit soort bordjes, schilderingen, soms vergezeld met Bijbelteksten, maar soms ook niet. Meladeh’s cave is één van de grotten van de familie waarin bezoekers verwelkomd kunnen worden.

 

Area C
Tent of Nations bevindt zich vlakbij Bethlehem, omringd door Israëlische nederzettingen, op de Westelijke Jordaanoever. Sinds begin jaren ’90 is dit Area C. Dit Palestijnse gebied valt geheel onder Israëlisch gezag, en ondanks dat de familie het land al meer dan een eeuw bezit, wordt zij sindsdien bedreigd door landonteigening. Een groot aantal fruitbomen is vernield door het Israëlische leger, en daarom ligt de nadruk nu op het aanplanten en verzorgen van nieuwe bomen en gewassen.

Back to basics
Zelf heb ik geholpen met het opknappen van een wijngaard, heb ik stenen gesorteerd, en heb ik geklust aan een kippen- en schapenhok. Daarnaast heb ik genoten van de ogenschijnlijke rust en vrede die de avondzon en het uitzicht over de heuvels me boden, heerlijk gegeten en nog fijner geslapen. Omdat de autoriteiten geen toestemming geven te bouwen in Area C, heeft de familie Nassar grotten opgeknapt, waarin laatstgenoemde activiteit kan plaatsvinden. Ook wordt er geen aansluiting tot het Israëlische elektriciteitsnetwerk en stromend water toegestaan, dus dat betekent: beperkt (lees: niet) douchen, komt het drinkwater uit jerrycans (zwaaaar!), en kun je je telefoon beperkt opladen (how about een digitale detox!?).

“Wij weigeren vijanden te zijn”
De familie Nassar zijn Palestijnse christenen uit de buurt van Bethlehem. Ondanks de moeilijke omstandigheden verzet de familie zich dus op een geheel geweldloze en creatieve manier: in het jaar 2000 hebben ze hun familieboerderij getransformeerd tot een ecologisch en educatief vredesproject. Er is een vrouwenproject, een zomerkamp voor kinderen, een educatieve tuin, en een klein winkeltje. Steeds meer internationale vrijwilligers weten Tent of Nations te vinden. Zelf was ik er maar een paar dagen, maar ik ontmoette een Nederlands meisje dat er al maanden –met veel plezier- werkte.

Vriendenmiddag
Ook is er veel solidariteit in het buitenland: Stichting Vrienden Tent of Nations Nederland  organiseert bijvoorbeeld aankomende zaterdag 10 februari een Vriendenmiddag. Op deze middag is er informatie en inspiratie, ontmoeting, muziek en Palestijnse hapjes.

Lijkt het jou leuk om vrijwilligerswerk te doen op Tent of Nations en wil je meer weten, of ben je ‘gewoon’ geïnteresseerd in het verhaal? Je kunt je hier aanmelden. Als je in je mailtje vermeldt dat je via Yongsters komt, dan is de toegang gratis!

Het programma en de laatste updates vind je hier. Tot zaterdag!

 

 

Handen uit de mouwen! Beton storten voor een nieuw dierenverblijf.

Omdat de boerderij niet aangesloten mag op het Israëlische water- en stroomnetwerk, heeft de boerderij zonnepanelen en een eigen regenwatervoorraad aangelegd.

Het winkeltje met producten uit eigen oogst.

De educatieve kruidentuin met op de achtergrond de Israëlische nederzetting Neve Daniel.

Het uitzicht in de avondzon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *