Vier je vrijheid!

Tessa van Houtrijve evenementen, ontdekken, samenleving, Uncategorized Leave a Comment

Op 4 mei staan we stil bij onvrijheid, op 5 mei vieren we onze vrijheid. De Nationale Herdenking  en de Nationale viering van de Bevrijding wordt ieder jaar georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hierbij zijn vrijwilligers onmisbaar! Zo zijn er in de Nieuwe Kerk en tijdens de herdenking op de Dam zo’n tachtig vrijwilligers actief die de herdenking in goede banen leiden. Maar er wordt door verschillende organisaties en talloze vrijwilligers nog veel meer bijzonders georganiseerd. Hieronder een overzicht van de leukste, mooiste en interessantste initiatieven voor 4 en 5 mei!

Theater Na de Dam

De twee minuten stilte op de Dam ken je ongetwijfeld, met de Koning en Koningin die een krans leggen te midden van een indrukwekkende mensenmassa. Maar wist je ook dat het herdenken na de twee minuten stilte op 25 verschillende locaties doorgaat? In de vorm van theater welteverstaan.  In onder andere de Stopera, de Balie, de Stadsschouwburg, Podium Mozaïek en Carré worden oorlogsslachtoffers herdacht en vrijheid gevierd door middel van toneel, dans en muziek. Bekijk het programma hier.

Open Joodse Huizen

Het is soms moeilijk voor te stellen dat er in de vertrouwde straten van Amsterdam de meest afschuwelijke dingen zijn gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Open Joodse Huizen komt de geschiedenis echter tot leven. Je gaat van huis naar huis waar directe getuigen, nazaten en kenners verhalen vertellen over vervolging, verzet en bevrijding aan de hand van foto’s, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek. Dit alles vindt plaats in huizen waar ooit Joodse families woonden. Een zeer indrukwekkend  en mooi programma dus. Bekijk het programma hier.

Vrijheidsmaaltijd

Een van de allerleukste manieren om onze vrijheid te vieren, is door aan te schuiven bij een Vrijheidsmaaltijd! In huiskamers, parken en pleinen worden de tafels gedekt en delen allerlei verschillende mensen een maaltijd, vaak vergezeld door muziek of poëzie. Een lijst met vrijheidsmaaltijden vind je hier, veelal georganiseerd door vrijwilligers. Eén van de leukste en in ieder geval de allergrootste vrijheidsmaaltijd zal plaatsvinden op het Museumplein. Vanaf 17:00 kun je aanschuiven voor heerlijke aardappelcurry en kennismaken met de Amsterdammers om je heen – en dat helemaal gratis!

Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen

Wanneer voel je je nou vrijer dan wanneer je in de buitenlucht staat je dansen met de zon op je bol? Precies! Daarom is een bevrijdingsfestival een perfecte manier om jou vrijheid te vieren. Het Vrije Westen is een topper, met maar liefst zeven podia in het Westerpark. Onder andere de Jeugd van Tegenwoordig, Yellow Grass en Amariszi zijn erbij. Het festival duurt van elf tot elf en is helemaal gratis! Lees hier meer.

 

Afbeelding: Jan van Houtrijve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *