Vergeet Tinder & WhatsApp, hier is de Welcome App!

Tessa van den Bongaardt ontdekken, samenleving, yongsters Leave a Comment

De liefde (m/v) van je leven ontmoeten, poké bowls bestellen en yogaklasjes reserveren: alles doe je via je telefoon. Lekker makkelijk, want je bent altijd “druk druk druk”. Geen tijd voor vrijwilligerswerk? Download dan de Welcome App! Nieuwkomers in Nederland helpen wegwijs maken was nog nooit zo simpel.

Met de Welcome App kunnen locals en nieuwkomers (vooral statushouders) supermakkelijk met elkaar in contact komen, via chats. Deze chats worden direct vertaald naar of van het Arabisch, Farsi, Engels, Nederlands, Zweeds en Noors. Op deze manier kun je iemand uitnodigen voor een lunch, een vraag beantwoorden of stellen aan mede app-gebruikers, en je professionele netwerk uitbreiden. Zo sta je heel simpel via je telefoon in contact met mensen van andere achtergronden, maar met dezelfde interesses en omgeving. Maar er is nog veel meer: je kunt zelf evenementen die in het teken staan van integratie toevoegen aan een groter overzicht. Zo nu en dan organiseren de mensen achter de app ook events.

Het concept is overgewaaid uit Zweden, en bestaat nu in Noorwegen en Nederland. Hier is het de snelst groeiende community van nieuwkomers en locals. De initiatiefnemers van de Welcome App willen iedereen, zowel nieuwkomers als “oude” Nederlanders en bedrijven de kans bieden om bij te dragen aan integratie.

Als drukke local millenial, heb ik ook de app gedownload. In mijn eerste week heb ik iemand getipt waar je goedkoop boodschappen kunt doen in Amsterdam. Ook heb ik gepoogd een antwoord op de vraag “Waarom hebben alle Nederlanders honden?” te formuleren, iemand geadviseerd over hoe en waar je een Taalmaatje kunt vinden, de titels en schrijvers van mijn favoriete boeken doorgegeven, Spotify afspeellijsten met Nederlandse muziek doorgestuurd, verteld hoe en waar je informatie kunt vinden over studeren in Nederland, en cv tips gegeven.

Je denkt misschien: wie ben ik om advies te geven aan een vreemde, maar daar gaat het niet om. Het gaat er wel om dat het voor nieuwkomers soms lastig kan zijn hun draai te vinden; insider tips zijn dus altijd welkom. Happy apping!

Meer informatie over de Welcome App vind je hier. De app zelf is te downloaden in de verschillende app stores.

Kijk ook eens op de Vacaturebank van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam, zoals de actuele jongerenvacatures voor vrijwilligerswerk met statushouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *