Op pad met Oma’s soep

Geke van der Voort geven, ontdekken, samenleving, yongsters Leave a Comment

De beste ideeën ontstaan in de kroeg. Zo ook het initiatief Oma’s soep. Max en Robert zijn twee net afgestudeerde jongens, die besloten het helemaal over een andere boeg te gooien. Robert kwam tijdens zijn studie geneeskunde veel in contact met eenzame ouderen en wilde iets voor hen doen. Max maakte altijd heerlijke soepen met zijn oma, maar kon dat niet meer zo vaak doen als hij wilde. Zo ontstond tijdens een biertje het idee om Oma’s soep op te richten: jongeren en ouderen die samen heerlijke soepen maken. Er is tenslotte geen soep zo lekker als oma’s soep. Zo gezegd, zo gedaan. De plannen om huisarts en econoom te worden werden even op een laag pitje gezet en sindsdien zijn Max en Robert fulltime heerlijke soepen aan het bereiden met ouderen.

Een dag met oma’s soep
De dag begint om half elf ‘s ochtends bij buurtcentrum de Meeuw. De groenten die ze die ochtend hebben opgehaald worden net uitgeladen. Deze groenten halen ze op bij supermarkten en groenteboeren die het anders weggooien. Zo gaan ze voedselverspilling tegen én kunnen ze kosteloos soepen maken. Omdat ze van tevoren nooit weten welke groenten ze krijgen, is het elke dag improviseren. De oma’s en opa’s zijn natuurlijk de experts en geven tips over welke groenten goed bij elkaar passen. Zo is het de ene keer een aardappel-pastinaaksoep en dan weer een paprika-wortelsoep. De groenten worden in een grote berg op tafel gelegd en samen met de vrijwilligers en Max en Robert snijden de ouderen de groenten.

Al snijdend worden er vele verhalen uitgewisseld. Door de dementie vergeten de ouderen misschien af en toe hoe een wortel heet, maar ze weten dondersgoed hoe het allemaal moet. Ze geven allerlei tips voor de soep en vertellen veel verhalen over hoe ze vroeger ook altijd hielpen met het snijden van groente. De ouderen hebben veel humor en er wordt dan ook veel gelachen aan tafel.

Als alle groente gesneden zijn, gaan de ouderen naar gymnastiek en wordt de soep afgemaakt in de keuken. Na het sporten gaan alle ouderen weer aan tafel en wordt de zojuist gemaakte soep opgediend. Ondanks dat de soep wel wat anders is dan de snert en groentesoep met ballen die de meeste gewend zijn, krijgt de soep veel negens en zelfs een enkele tien!

De soepwinkel
Sinds kort hebben Max en Robert ook een winkeltje geopend aan de Amstelveenseweg in Amsterdam Zuid. Alle soep die over is, wordt hier verkocht. Het geld wat overblijft wordt dan weer gebruikt om dagjes uit te organiseren voor de ouderen die de soep maken. Het is duidelijk dat het uiteindelijk echt allemaal om deze ouderen draait. De opening van de winkel werd dan ook feestelijk gevierd, samen met een groot deel van de ouderen, en in de winkel hangen foto’s van de ouderen die de soep gemaakt hebben.

 

Lijkt het jou ook leuk om als vrijwilliger te helpen bij Oma’s soep? Dat kan! Max en Robert zijn nog hard op zoek naar vrijwilligers, je kunt je inschrijven via de link hieronder.

Lees meer

 

Foto’s door Jackie Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *