‘Ik zat maandenlang op mijn kamer met de gordijnen dicht’

Redactie Yongsters samenleving 1 Comment


Steeds meer jongeren lijken te kampen met een depressie. Maar liefst drie tot acht procent van de jongeren lijdt aan een depressie. Dit zijn 30.000 tot 80.000 jongeren en de jongeren met ‘lichte’ depressieve klachten zijn hier nog niet bij opgeteld. Sociale, biologische en psychische factoren spelen een grote rol bij het ontstaan van depressies op jonge leeftijd. Echter het taboe rondom depressies en andere psychische ziekte wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl dat het lijden in veel gevallen juist erger lijkt te maken. Veel depressieve jongeren voelen zich niet begrepen, aangezien wij leven in een maatschappij waarbij mensen ze een etiket geven met ‘gek in het hoofd’. Jongeren die te maken krijgen met een psychische aandoening worden veelal geconfronteerd met vooroordelen. Zij voelen zich al eenzaam en vallen zo nog dieper in ‘het zwarte gat’, waardoor het bijna onmogelijk wordt om te functioneren in de maatschappij. Met alle spijtige gevolgen van dien, als er niet op tijd wordt ingegrepen.

‘Ik viel in een diep, zwart gat’
tien jaar geleden had ik nooit gedacht dat het mij ooit zou overkomen. Toch ben ik een van die vele jongeren die een depressie heeft gehad. Ik was 19 jaar, mijn ouders waren een aantal jaar daarvoor gescheiden en de gebeurtenissen rondom de scheidingperiode had ik nog geen plek kunnen geven. Ik liep fulltime stage toen ik destijds diverse symptomen van een depressie ontwikkelde. Uit alle macht probeerde ik niet toe te geven aan deze gevoelens door hard te werken, veel te feesten en veel plezier te maken. Echter kwam er een moment waarop ik letterlijk ben ingestort. Het moment waarop ik in een groot, diep zwart gat viel. Ik heb vier maanden thuisgezeten, boven op mijn kamer, met de deur en gordijnen dicht. Ik ging alleen de deur uit om naar de psycholoog te gaan en kalmeringstabletten te halen bij de huisarts.

Geen toekomst
Ik heb nooit geweten dat een mens zich zo slecht zou kunnen voelen. Ik wilde deze aarde het liefste verlaten, want ik zag geen toekomst meer. En geen toekomst kunnen zien is verschrikkelijk. Wat mijn depressie grotendeels in stand heeft gehouden is het ontbreken van steun. Ik had altijd veel vrienden, vriendinnen en zag mijn familie redelijk vaak. Toch heb ik in die vier maanden dat ik thuis zat niemand gezien. Zelfs mijn ouders konden moeilijk met mij omgaan. Het voelde echt alsof ik een probleemgeval was en alsof mijn situatie hopeloos was. Ik zag zelf al geen uitweg meer, maar het deed mij zo veel pijn, dat zelfs mijn eigen ouders deze uitweg ook niet zagen. ‘Er was een draadje los in mijn hoofd’ kortom, ‘ik was gek geworden’. Vreselijk, het gebrek aan begrip voor en het taboe op mij en mijn depressie.

Overwinning
Inmiddels gaat het goed met mij. Het heeft mij vier jaar gekost om er weer bovenop te komen. Met behulp van medicatie, mijn psychiater, contact met lotgenoten en diverse psychologen. Ik wilde mijn depressie ontzettend graag overwinnen en dat is mij uiteindelijk gelukt. Ik sluit niet uit dat ik nooit meer een terugval zal krijgen, maar ik ben nu stabiel en zie de toekomst positief in. Echter wil ik graag dat het taboe rondom psychische aandoeningen wordt doorbroken. Een hernia is net zo normaal als een depressie, maar dat moet tot veel mensen helaas nog even doordringen.

Help mensen met psychische kwetsbaarheden
Ervaringswijzer.nl is een trefpunt voor mensen met psychische kwetsbaarheden. Deze website wordt gemaakt door een team van ervaringsdeskundigen die allen met psychische problemen te maken hebben gehad. Op deze site kun je jouw verhaal kwijt en leren van de ervaringen en tips van anderen. Tevens kun jij jou talenten ontwikkelen in een prettige omgeving en superleuk team!

Kun je interviewen, schrijven of fotograferen of ben je handig met vormgeving, social media, PR of iets anders? Zij hebben vacatures voor mensen die van de hulpverlening gebruik maken of hebben gemaakt. Ontzettend fijn dat jij met jou psychische achtergrond iets kan betekenen voor anderen die kampen met mogelijkerwijs dezelfde problematiek. Check de website voor meer informatie: www.evaringswijzer.nl. Mocht jij als jongere geen vrijwilliger willen worden, maar mocht je kampen met depressieve gevoelens of iets anders, weet dat er ook mogelijkheden zijn op deze site om lotgenoten te ontmoeten. Zelf heb ik tijdens mijn depressie ontzettend veel gehad aan sites zoals ervaringswijzer, het hebben van contact met lotgenoten, maar ook het lezen van verhalen van mensen die in hetzelfde ‘schuitje’ zitten. Dit voelde voor mij ontzettend vertrouwd en het is ook belangrijk om te beseffen dat jij niet de enige bent die lijdt aan een psychische aandoening.

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *