”Het samen sporten heeft ons allebei structuur gegeven”

Redactie Yongsters samenleving, sport, toekomst Leave a Comment

Robert-Jan (31) is sportmaatje van de thuisloze Peter* (23). Sinds een paar maanden gaan ze elke donderdagavond kickboksen of met gewichten trainen. ”Ik zie mezelf geen soep uitdelen bij het Leger des Heils, maar dit is ideaal.”

Jij en Peter gaan elke donderdagavond sporten. Hoe ziet zo’n avond er voor jullie uit?
We hebben ‘s middags altijd nog even contact zodat ik zeker weet dat hij onze afspraak niet is vergeten. Dan haal ik hem ‘s avonds op bij zijn woongroep en gaan we op de scooter naar de sportschool. Don Bosco Jonathan, de organisatie van waaruit ik dit werk doe, heeft ons beide een OneFit pas gegeven zodat we in alle sportscholen in Amsterdam kunnen sporten. Peter traint het liefst zwaar en intensief. Meestal volgen we een lesje kickboksen of HIIT in groepsverband. Vaak drinken we hierna nog een biertje. Dit is het ideale vrijwilligerswerk voor mij, en inmiddels zie ik het niet meer als vrijwilligerswerk. Ik vind het een stuk leuker om met zijn tweeën te sporten en dat ik tegelijk ook nog steun en structuur kan bieden aan Peter is twee vliegen in één klap.

 

SONY DSC
Robert-Jan, foto Brecht van der Meulen

 

Je hebt zelf geen achtergrond in het werken met thuisloze jongeren. Zijn er dingen waar je tegen aanliep?
Na onze eerste ontmoeting duurde het even voordat we daadwerkelijk gingen sporten. We zijn daarom eerst nog even een biertje gaan drinken om elkaar beter te leren kennen. We hebben een goede klik en ik zie mezelf absoluut niet als begeleider.  Het contact verliep in het begin dus iets minder soepel, maar ik weet wel dat ik hem kan vertrouwen. Hij is misschien een beetje een straatschoffie, maar hij is erg sociaal en ik heb echt geluk gehad met hem als sportmaatje.
Peter woont al vanaf zijn veertiende op straat en zijn verhaal greep me aan. Het was wel ook een reality check voor me. Het is goed om je te realiseren dat het een privilege is als je liefhebbende ouders hebt en een dak boven je hoofd. Ik ben niet zijn therapeut, maar ik wil hem wel motiveren en advies geven zoals ik dat bij een vriend ook zou doen.

Wat deed je uiteindelijk besluiten om je op te geven als vrijwilliger?
Ik wilde al heel lang íéts doen maar ik wist niet goed wat. Ik zie mezelf geen soep uitdelen bij het Leger des Heils bijvoorbeeld. Toen een vriendin van me dit werk aanraadde besloot ik het gewoon te doen. Het kost me maar twee uur in de week en je maakt echt een verschil. Ik bied Peter een beetje structuur, maar het feit dat ik nu op elke donderdagavond ‘moet’ sporten biedt mij ook structuur.

*Om privacyredenen is de naam van de thuisloze gefingeerd

Don Bosco Jonathan is een vrijwilligersorganisatie vóór en dóór jongeren. De belangrijkste doelstelling is het sociaal netwerk van dak- en thuisloze jongeren, jonge (aanstaande) moeders en vaders in Amsterdam te versterken.” Sporten is één van de activiteiten die je kan ondernemen met de jongeren. Lijkt jou dit ook leuk? Bekijk dan hier de vacature!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *