“Het kost weinig moeite om een ander blij te maken”

Redactie Yongsters samenleving Leave a Comment

De 25-jarige Jochem Tigchelaar woont in Amsterdam en is trainee bij YSE in Baarn. Elke vrijdag komen alle trainees bijeen voor een workshop, training of activiteit. De organisatie biedt ook ruimte voor eigen initiatieven. Jochem heeft met vier collega-trainees het idee in praktijk gebracht om een vrijwilligersactiviteit te organiseren en zo iets goeds te doen voor een ander. “Onze mogelijkheden en kansen zijn niet voor iedereen zo vanzelfsprekend.”

Bij de buren

Jochem vertelt dat er één uitgangspunt was voor de vrijwilligersactiviteit: voor en met mensen. De trainees benaderden een aantal maatschappelijke organisaties en stelden voor om samen een activiteit te organiseren. Uit de enthousiaste reacties die ze terugkregen, bleek dat er veel behoefte is aan vrijwilligers. “We moesten helaas een aantal organisaties teleurstellen”, zegt Jochem. Via via kwamen de trainees in aanraking met twee organisaties in Baarn, bij YSE in de buurt: een zorginstelling voor dementerende ouderen en een buurthuis waar kinderen, ouderen en vluchtelingen elkaar ontmoeten. Uiteindelijk ontstond het idee om de ouderen een middag mee te nemen naar de kinderen in het buurthuis. Gewoon, voor een gezellig samenzijn. “Het leek ons een mooie manier om onze ‘buren’ met elkaar te verbinden.”

Positieve emoties blijven hangen

De trainees splitsten zich op in twee groepen van tien. De ene groep ging naar de ouderen, de anderen bereidden hun komst voor in het buurthuis. Jochem ging mee naar de zorginstelling en was best gespannen voor de ontmoeting met de ouderen. “Je kunt van tevoren niet echt inschatten hoe ze reageren op de komst van zoveel trainees en of ze er zin in hebben. Ik moest trouwens zelf ook even schakelen, een ontmoeting met dementerenden was nieuw voor mij.” Om het ijs te breken werd er gezamenlijk een kopje thee gedronken en gezongen. Waren ze in het begin nog wat terughoudend, tijdens het zingen van Oudhollandse liedjes zag Jochem de ouderen helemaal opleven.

Na het zingen werden de ouderen meegenomen naar het buurthuis, waar de kinderen al druk aan het knutselen waren. De ouderen schoven aan en de sfeer zat er goed in. “We hebben niet veel meer gedaan dan knutselen, kletsen en thee drinken, maar het samenzijn zorgde al voor zoveel blije gezichten.” Na het bezoek aan het buurthuis werden de ouderen weer thuisgebracht en stonden er pannenkoeken op het menu. Jochem: “Na het eten vroeg de verzorgster of de ouderen een leuke middag hadden gehad. Hoewel niemand echt meer wist wat we nu precies hadden gedaan, waren ze allemaal zo blij. Het feit dat er toch een positieve emotie blijft hangen, dat is het allemaal waard.”

Voldaan gevoel

Voor Jochem was deze middag echt een eyeopener. Hij noemt het vrijwilligerswerk een goede tegenhanger voor zijn dagelijkse werk, wat soms nogal complex kan zijn. “Ik vind het bijzonder. Het kost uiteindelijk heel weinig moeite om anderen blij te maken. Je moet er even tijd voor maken, natuurlijk, maar het geeft zoveel voldoening.” Jochem vindt het mooi dat YSE dit soort initiatieven ondersteunt, en dat hij deze ervaring mocht delen met zijn collega-trainees. In de zomer staat de volgende vrijwilligersactiviteit op de planning.

Foto: Mieke Wegerif – www.lifetimefotografie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *