Amsterdammer in het buitenland

Redactie Yongsters reizen Leave a Comment

Het beste medicijn voor een winterdip en een griepvirus: Het boeken van je vakantie. En wat is er nou leuker dan op een goddelijk strand een cocktail drinken? Vrijwilligerswerk doen… Op een goddelijk strand. Toch is dat nog niet zo makkelijk als je denkt.

Vijf jaar geleden reisde ik naar Costa Rica om schildpadjes te redden op het strand. Bij aankomst bleek dat het project waar ik heen zou gaan niet bestond. Jammer. Toevallig was er een ander project waar ik voor 100 dollar extra wél terecht kon. Zo ging ik enigszins beteuterd op weg naar het beloofde prachtige strand. Na drie uur lopen kon ik de paradijselijkheid beamen. Helaas vertelde de projectleider me dat er geen bedden meer waren. Ondertussen pisnijdig, weigerde ik om weg te gaan en bouwde ik buiten mijn eigen bed met een oud matras. Zo, het avontuur kon beginnen.

De schildpadnesten werden dag en nacht in de gaten gehouden. De pasgeboren kleintjes werden veilig de zee in geholpen om te zorgen dat ze niet werden verkocht of opgegeten. Daarnaast werd er gesurft, gekaart en gezwommen. ’s Nachts werd er (lekker cliché) met zijn allen naar de vallende sterren gekeken. Het was één groot feest. Zelfs de orkaan die over het project raasde en ons huis vernielde kon hier niets aan veranderen.

Enthousiast? De grote organisaties zoals Travel Active en Projects Abroad zijn duur. Enerzijds geeft dit houvast en scheelt het een hoop geregel. Toch is het geen garantie. Zowel de begeleiding als de organisatie laten het nog wel eens afweten. Bovendien blijft een groot deel van het betaalde geld bij lokale ‘projectmanagers’ steken. De vrouw die verantwoordelijk was voor mijn begeleiding wist van gekkigheid niet wat ze met al het geld moest, en kocht een tas van krokodillenleer.

Het kan ook anders. Met een beetje goed zoeken zijn de projecten ook zelf online op te sporen. Zo komt het geld écht bij het project terecht en betaal je niet te veel. Op naar die goddelijke stranden dus en aan het werk in je bikini. Dan is je winterdipje zo voorbij!

Geschreven door Mari Bergsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *