Vrijwilligerswerk in het buitenland, goed of slecht?

Redactie Yongsters nieuws, ontdekken, reizen Leave a Comment

Sommigen 18-jarigen willen een tussenjaar in het buitenland en anderen willen graag iets betekenen voor de wereld. Iedereen heeft een verschillende reden om internationaal vrijwilligerswerk te gaan doen. En ondertussen zijn er honderden bedrijven en stichtingen die vrijwilligerswerk aanbieden. Van een reis naar Costa Rica, om in een natuurpark te werken of een reis naar Malawi om kinderen Engels te leren. Voorzitter van Volunteer Correct Reinier Vriend zag op 19-jarige leeftijd, tijdens een reis, hoe vreemd en fout sommige vrijwilligersorganisaties te werk gaan.

Wat is jullie belangrijkste boodschap?
Wij stimuleren transparantie in vrijwilligerswerk. Er zijn nogal veel onduidelijkheden en problemen bij vrijwilligerswerk in het buitenland. Wij willen ervoor zorgen dat vrijwilligers beter geïnformeerd worden en kritischer kijken naar het aanbod.

Maar wat is dan precies het probleem?
Als je radio wil gaan maken in het buitenland als vrijwilliger, dan kan je daar niet zo veel kwaad mee. Maar als je nou met kinderen werkt die verschillende trauma’s hebben opgelopen en je bent hier niet voor opgeleid, dan is er een kans dat je juist schade aanricht bij die kinderen. In Nederland mag je ook niet zomaar in een kinderdagverblijf gaan werken zonder opleiding, dus waarom in het buitenland wel?

Er zijn nogal veel verschillende organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, hoe weet je welke organisatie te vertrouwen is?
Veel organisaties zijn niet transparant over hun winst. Organisaties kunnen profit en non profit zijn maar achter sommige organisaties zit een stichting en een winstmakend bedrijf. Dit zetten ze natuurlijk niet op hun website maar kan je zo opzoeken in het handelsregister van de KVK.

11882900_10207509130266859_298948525_o

Initiatiefnemers Volunteer Correct

Hoe willen jullie met Volunteer Correct jongeren bereiken?
Wij gaan langs op middelbare scholen om jongeren te informeren over vrijwilligerswerk in het buitenland. En we proberen ze kritisch te laten denken en ervoor te zorgen dat ze niet alles aannemen wat er online staat.

Wat was jouw eerste ervaring met vrijwilligerswerk?
Na de middelbare school ben ik op mijn 19e gaan werken (dus wel betaald) als dramadocent op een school in Swasiland. Ik ben daar iets gaan doen waar ik al veel ervaring mee had en ook goed kon. En dat wil ik iedereen aanraden, om iets te gaan doen waar je goed in bent, als je vrijwilligerswerk wil gaan doen.

Welke tips zou je mee willen geven aan jongeren?
Ga op onderzoek uit, oordeel niet te snel als je vrijwilligerswerk doet en ga op reis. En als je vrijwilligerswerk wil gaan doen dat niet per se nuttig is, dan moet je dat vooral doen! Maar zorg er dan in ieder geval voor dat je geen schade aanbrengt aan mensen. Wil je meer tips van Reinier klik hier.

Meer informatie?
Wil je meer weten over vrijwilligerswerk kijk dan ook nog even op de website van Volunteer Correct en Oneworld. Hier staan veel kritische artikelen over vrijwilligerswerk in het buitenland en waarom het juist goed of slecht is.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *