Vrijwilligers op een VOC-schip: in gesprek met het Scheepvaartmuseum

Tessa van Houtrijve ontdekken, toekomst, yongsters Leave a Comment

Net als in andere musea zijn vrijwilligers onmisbaar in het Scheepvaartmuseum. Zo is het iconische VOC-schip bijvoorbeeld gebouwd met de hulp van zo’n 400 vrijwilligers. Wij spraken met medewerker Marja Goud (39) over de samenwerking met vrijwilligers in haar werk, het belang van vrijwilligers in de culturele sector en hoe vrijwilligerswerk haar persoonlijk verder heeft gebracht in haar carrière.

De bibliotheek van het Scheepvaartmuseum staat vol stalen kasten die gevuld zijn met boeken over alles wat met scheepvaart te maken heeft – van antieke boeken zo groot als een kleine eettafel tot aan handboekjes over moderne scheepsbouwkunde. Wie op de grote , indrukwekkend symmetrische binnenplaats van het Scheepvaartmuseum de linkervleugel binnengaat, komt terecht in deze bibliotheek waar wellicht de meeste kennis over scheepvaart in één ruimte te vinden is. De grote boogvormige ramen kijken aan weerszijde uit over water. Tegenover mij aan de grote tafel achterin de ruimte zit Marja Goud, informatiespecialist van de bibliotheek.

 

Marja Goud, informatiespecialist bij het Scheepvaartmuseum.

‘Werken in een museum heeft me altijd leuk geleken. Het heeft altijd te maken met een verhaal dat verteld kan worden,’ vertelt Marja, die nu sinds zes jaar werkzaam is in het Scheepvaartmuseum. Tijdens haar werkzaamheden in het museum werkt Marja veel samen met vrijwilligers. Er zijn twee onderdelen binnen het museum waarbij vrijwilligers onmisbaar zijn: in de bibliotheek en op het stoomschip Christiaan Brunings, dat grotendeels onderhouden wordt door vrijwilligers. Ook springen ze bij als het schip gaat varen op evenementen als SAIL of voor vaartochtjes met gasten.

Op dit moment zijn zo’n vijftien vrijwilligers actief in de bibliotheek. Marja legt uit dat ze graag meer jongeren willen betrekken bij het museum. ‘Dit is soms lastig omdat de vrijwilligersfuncties met name doordeweeks vervuld moeten worden. We zijn aan het zoeken naar nieuwe manieren om onszelf in dit opzicht toegankelijker te maken voor jongeren’. Ze denkt dat jongeren veel kunnen hebben aan een vrijwilligers- of stageplek in het Scheepvaartmuseum. ‘Het is zo’n leuke mix van mensen met verschillende achtergronden en ervaring, die allemaal goed met elkaar omgaan. Er is ook helemaal geen scheiding tussen vrijwilligers en medewerkers. Het is mooi om te zien hoe naadloos dat in elkaar overgaat.’

“Zolang je nieuwsgierig bent, komt de rest vanzelf”

                                                                                                          Vrijwilligerswerk als opstapje

© Twycer / www.twycer.nl

Zelf heeft Marja ook de nodige ervaring met vrijwilligerswerk. Op de middelbare school liep ze en zomer mee in het plaatselijke streekmuseum. ‘Dit was heel leuk om te doen en een bevestiging dat ik deze kant op wilde. Het bijhouden van de collectie, de bezoekers: een museum heeft zoveel verschillende kanten.’ Ze legt uit dat vrijwilligers niet alleen onmisbaar zijn in dit museum, maar in de hele sector. ‘Als de vrijwilligers zouden wegvallen, zou het helemaal stil worden in de culturele sector,’ vertelt Marja. Ze raadt jongeren die later aan de slag willen in de culturele sector van harte aan om vrijwilligerswerk te doen, vooral omdat je daar jezelf een enorm voordeel mee doet. ‘Je vergroot je netwerk en doet werkervaring op in de sector van je interesse. Vrijwilligerswerk is echt een heel goede manier om erin te rollen. Juist door dat vrijwilligerswerk kon ik bijvoorbeeld bij mijn eerste sollicitatie al werkervaring laten zien. Dat is dan echt een pre. Vooral solliciteren dus! Zolang je nieuwsgierig bent, komt de rest vanzelf’.

Op dit moment staan er geen vacatures open bij het Scheepvaartmuseum, maar het is altijd mogelijk om te mailen naar het Scheepvaartmuseum om te kijken wat de mogelijkheden zijn op basis van jouw interesses en rooster. Kijk op de vacaturebank van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam en bij Culturele Vacatures voor actuele vrijwilligersvacatures in de culturele sector.

 

Bibliotheek van het Scheepvaartmuseum  © Twycer / www.twycer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *