Vrijwilligen op de Parksessies: eigenhandig een festival uit de grond stampen

Redactie Yongsters evenementen, ontdekken Leave a Comment

255350_398093566913223_305450021_n

De eerste editie vond plaats in 2012. Door veel mond op mond reclame groeide de Parksessies al snel uit tot een fenomeen. foto: Hetty Bruinse

Festivals kunnen niet zonder vrijwilligers. Vooral de kleine festivals zonder winstoogmerk zijn volledig afhankelijk van jongeren die een dag van hun vakantie willen opofferen om achter de bar te staan, helpen met op- en afbouwen of het managen van de back stage. We schreven al eerder op Yongsters hoe leuk het werken op een festival kan zijn, onder andere in dit artikel over het Amsterdams Studenten Festival. In dit artikel doe ik verslag van mijn werk als vrijwilliger op een festival waarop ik al vanaf de eerste editie met veel plezier werk: de Parksessies.

Parksessies is een gratis jaarlijks terugkerend festival dat vier woensdagen achter elkaar wordt gehouden in juli en augustus. Je kan er picknicken omringt door live-muziek, beeldende kunst, dans en theater. Parksessies onderscheidt zich van grotere festivals door zijn rustige karakter en omdat je je eigen eten en drinken mee mag nemen. Je moet er echter wel het mooie Amsterdam voor verlaten, want de Parksessies vinden plaats in de Hout in Haarlem!

313037_398118130244100_1945741162_n

Achter de bar op de eerste editie van de Parksessies. Foto: Hetty Bruinse

Dit jaar stond ik voor het vierde jaar op rij achter de bar op de Parksessies. Ik kan me de eerste keer achter de bar nog goed herinneren. Ik vond het geweldig om onderdeel uit te maken van zo’n mooi en nieuw festival dat alsmaar populairder werd. Ik kreeg veel vragen van nieuwsgierige bezoekers over dit nieuwe festival in hun stad. Minder leuk was echter dat ik op één avond de klanten veel te weinig rekende voor het bier. In tegenstelling tot andere festivals wordt er niet met consumptiemuntjes gewerkt. Dit is een stuk praktischer voor de festivalganger, maar iets minder voor mij als barvrouw. Ik was in de war door het het statiegeld dat we nog boven op de prijs rekenden en kwam er aan het eind van de avond achter dat ik het bier voor een euro te weinig had verkocht. Ik schaamde me natuurlijk kapot want de organisatie moet elke editie erg hun best doen quitte te draaien. Het werd me gelukkig vergeven.

IMG_9361

Niels van der Weijden, mede-oprichter en vrijwilliger. Foto: Brecht van der Meulen

Niels van der Weijden is mede-oprichter van de Parksessies en al vier jaar een trouwe vrijwilliger in de op-en afbouw van het festival. Ik vroeg hem wat hem drijft om zich elk jaar weer aan te melden als vrijwilliger. ”Het is leuk werk want je stampt met eigen handen een festival uit de grond. Daarnaast werken er leuke mensen en is het een goede gelegenheid om een beetje te netwerken. Ook de ”nazuip” achteraf maakt het gesjouw meer dan waard.”

Na vier jaar werk ik nog steeds met veel plezier achter de bar op de Parksessies. Het festival krijgt steeds meer bezoekers en je ziet daarom wel steeds minder bekende gezichten aan de bar. De organisatie doet erg hun best om het niet te massaal te laten worden. Maar na vier jaar ben je als vrijwilliger nog steeds even hard nodig.

11721333_879841705431457_1979406038_n

Achter de bar op de vierde editie.

 

 

Volg de Parksessies op Facebook! De organisatie blijft vrijwilligers te kort komen. Wie weet zie ik je volgend jaar, voor of achter de bar. 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *