Senioren in de collegebanken

Redactie Yongsters geven, ontdekken, samenleving Leave a Comment

Meer dan dertig senioren hangen aan de lippen van de 27-jarige Minouche. Met behulp van een powerpointpresentatie geeft de vrijwilligster een college over verschillende moderne kunststromingen. Een aantal ouderen geniet ondertussen van een kop koffie, terwijl anderen ijverig meeschrijven. Het college kunstgeschiedenis speelt zich af in de huiskamer van een modern zorgcomplex in Amsterdam Noord.

Hersensgymnastiek
Je bent nooit te oud om te leren, moeten de oprichtsters Enny van Arkel en Ilse Nieuwland van Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan hebben gedacht. De stichting organiseert colleges voor leergierige senioren, gegeven door enthousiaste (ex-)studenten in verschillende tehuizen en buurtcentra in regio Amsterdam. De onderwerpen van de colleges betreffen verschillende thema’s zoals filosofie, psychologie en geschiedenis. Interessante hersensgymnastiek voor ouderen en voor (ex-)studenten een aantrekkelijke manier om kennis te maken met het lesgeven in hun vakgebied.

Matisse, Kandinsky en Picasso         
Verschillende kunstenaars komen aan bod tijdens het college van Minouche. Aan de hand van duidelijke informatie en ondersteunende afbeeldingen maken de senioren kennis met het werk van onder andere Matisse, Kandinsky en Picasso.

SONY DSC

Aan de hand van kunstwerken vertelt Minouche haar verhaal.

 

 

 

 

 

 

 

De meneer naast mij hoor ik snurken. Uit het publiek klinkt veelvuldig ‘Aha’ of ‘Oh’. Minouche neemt rustig de tijd vragen te beantwoorden en stelt zelf ook vragen. Ze eindigt haar presentatie met een vooruitblik op het volgende college kunstgeschiedenis. De ouderen klappen en verlaten de zaal met een brede glimlach. Ook Marion Seeman gaat na het college tevreden naar huis. Ze schreef mee tijdens het college zodat ze het thuis nog eens kan nalezen en wellicht nog wat dingen kan opzoeken.

SONY DSC

Marion Seeman verlaat de zaal met een glimlach.

Marion wist niet zoveel van moderne kunst en las een advertentie over het college kunstgeschiedenis van Minouche. Dit leek haar een mooie gelegenheid om kennis te maken met voor haar nieuwe kunststromingen. Voor Marion kan het college niet lang genoeg duren. Zij kan uren luisteren naar verhalen over kunst.

Geen moetje
Minouche is pas afgestudeerd in kunstgeschiedenis en werkt onder andere bij Framer Framed in de Tolhuistuin; een expositieruimte waar moderne kunst centraal staat. Haar oma vertelde dat het zorgcomplex in Amsterdam Noord colleges kunstgeschiedenis wilde organiseren. Zodoende kwam Minouche in aanraking met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan en geeft ze nu vier keer een college van een uur. Met de voorbereidingen erbij besteedt ze ongeveer twee dagen per week aan deze vrijwilligersfunctie. Dit heeft de Amsterdamse er graag voor over. Ze zag het na haar studie niet zo zitten om voor een klas kinderen te staan voor wie kunstgeschiedenis een ‘moetje’ is. De senioren die haar colleges bezoeken komen hier omdat ze dat zelf willen. De colleges zijn voor Minouche een goede leerschool. Het opzetten van colleges en creëren van interactie waren een uitdaging, maar gaan haar inmiddels goed af. Ze is heel enthousiast over de activiteiten van Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Voor (ex-)studenten is het een goede oefening ter voorbereiding op bijvoorbeeld het onderwijs. Daarbij doe je de senioren er een groot plezier mee. Het is geen dagelijkse kost en weer eens iets anders dan een potje bingo. Senioren worden merkbaar blij van de interessante materie. En Minouche ook.

Foto’s: Brecht van der Meulen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *