Onbetaalbaar werk

Redactie Yongsters geven, ontdekken, reizen Leave a Comment

Het concept ‘vrijwilligerswerk doen’ lijkt voor sommigen nog altijd wildvreemd te zijn. Tijdens mijn vakantie (lees; in alle rust genieten van een Mai Tai) werd ik afgeleid door een vrouw van een jaar of twintig. Met haar lange monoloog liet ze haar vriendin weten dat ze absoluut niets gratis voor een ander zou willen doen omdat ze er geen baat bij zou hebben…

Hoewel ik ontiegelijk mijn best deed om aan dit vreemde gesprek te ontsnappen werd ik gedwongen naar de speech te luisteren. “Hoor chick, serieus, wat heb ik er nou aan als ik mijn kostbare tijd in een ander steek! Denk je, ik ga gratis iemand helpen? Ben je niet goed, hoor! Je weet toch? Wil er wel voor betaald worden, hoor.” Ja, ik hoor je.

Terug van vakantie werd ik binnen no time weer op de hoogte gesteld van alle nieuwtjes. Social media liet weten dat de welbekende Ed Sheeran van plan is zijn zangcarrière tijdelijk op een laag pitje te zetten. Hij wil zich in zijn woonplaats inzetten voor vrijwilligerswerk. Top! Mijn buurman vertelde over een glas wijn dat hij de hele zomer boodschappen heeft gedaan voor een aandoenlijke bejaarde vrouw in Bos en Lommer. Dat gaat hij voortzetten. Gewoon, omdat het zo leuk is. Verder is een vriendin halsoverkop voor drie maanden naar Thailand vertrokken om Engels te leren aan weeskinderen. O ja, en een oud-collega gaat elke week met een geestelijk gehandicapt meisje een middagje iets leuks doen. Geweldig nieuws!

Lieve, lieve chick van de loungebar, ‘hoor’ dit. Vrijwilliger worden is niet verplicht. Voor vrijwilligerswerk krijg je, op een vergoeding na, ook niet betaald. Je portemonnee raakt dus niet vol, nee. Je bent echter al gauw een hoop nieuwe ervaringen rijker en dáárom is het juist zo leuk om vrijwilligerswerk te gaan doen. Je doet niet iets gratis. Je doet iets onbetaalbaar. Je weet toch?

Foto: Olivia Parra Parra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *