Mokum goes international!

Redactie Yongsters ontdekken, reizen Leave a Comment

Je vrije tijd bestaat uit kostbare minuten. Het zoveelste biertje bij Hanneke’s Boom bestellen of halve dagen Game of Thrones kijken zijn een absolute must op je lijst. Ja, natuurlijk wil je best vrijwilligerswerk doen en iets betekenen voor de maatschappij. Je wilt echter ook het gevoel hebben dat jouw tijd daadwerkelijk als een vrij moment wordt ervaren, niet als ‘baantje’ nummer zeven. Wat als het beste van beide werelden mogelijk is?

Erasmus Student Network (ESN) is een non-profit organisatie voor studenten. Hun missie? Internationale studenten vertegenwoordigen. Tijdens mijn verblijf in Madrid als uitwisselingsstudent kwam ik voor het eerst in contact met ESN en de vele activiteiten die ze voor studenten organiseren. Feesten, culturele uitjes, reizen door het hele land, om maar een paar dingen op te noemen. Ik leerde lokale studenten kennen, maar ook veel Italianen, Polen, Australiërs en Noren. Terug in Nederland zocht ik ESN op. Het was zo een geweldige ervaring geweest in het buitenland dat ik mij nu graag wilde inzetten voor de organisatie die mij zoveel onvergetelijke momenten had gegeven.

Buddysysteem
Op het Roeterseiland bevindt zich de Amsterdamse tak van de organisatie, onder de naam ISN (International Student Network). Deze afdeling focust zich op het helpen van internationale studenten die aan de UvA of HvA studeren en het beste uit hun verblijf in Nederland willen halen. Tijdens mijn studie werd ik lid van een nieuwe commissie. Het kleine groepje had als taak activiteiten organiseren.  Eén van de meest succesvolle projecten die wij hadden opgezet, en nog steeds bestaat, is het buddysysteem. Amsterdamse studenten worden gekoppeld aan internationale studenten die het leuk vinden om lokale leeftijdsgenoten te leren kennen. Vooral de beginperiode is van groot belang. De nieuwkomers weten vaak niet wat leuke plekken zijn in Amsterdam  of waar ze het beste iets kunnen kopen (denk aan een fiets). Daarnaast is het voor sommigen nog een beetje eng of onwennig om in een totaal onbekend land mensen aan te spreken. Door het buddysyteem kunnen de twee studenten af en toe afspreken om iets leuks te doen. Zo biedt het programma internationale studenten de mogelijkheid om het échte Amsterdam te ontdekken.

Nieuwe studenten begeleiden
Als Nederlandse student kun je jezelf ook opgeven als coach tijdens de Introductiedagen. Gedurende deze week ben je als het ware een groepsleider en begeleid je de nieuwe studenten tijdens de leuke activiteiten die ISN organiseert. Zo beland je misschien op een rondvaartboot, zing je een lied tijdens een workshop Nederlands of doet mee aan teambuilding oefeningen in het Universitair Sportcentrum. En natuurlijk ga je ook gezellig samen naar kroegen en clubs.

De wereld die ISN te bieden heeft is een leuke en interactieve manier om nieuwe mensen te leren kennen en internationale vrienden te maken. ‘Wat vind jij van de Nederlanders?’ ‘Oh, ik ben ook in Chili geweest!’ ‘Is het waar dat jullie vooral naar anime kijken en elke dag sushi eten?’ Door de vele mogelijkheden om met deze studenten in contact te komen is de kans ook groot dat je goede vriendschappen aan deze ervaring overhoudt. Neem ze dus gerust mee naar een hip tentje dat wat minder bekend is bij het grote publiek (Ja, ja, Hanneke’s Boom mag ook), organiseer een filmavond bij iemand thuis of laat iedereen een nationaal gerecht meenemen. En, vergeet vooral de stroopwafels niet!

Wil jij internationale studenten helpen bij het ontdekken van al het moois dat Amsterdam te bieden heeft? Lijkt het je leuk om gezellig met ze op stap te gaan, nieuwe contacten te leggen en wil je hier wellicht lange vriendschappen aan overhouden? Neem vooral een kijkje op de website van ISN, isn-amsterdam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *