Koningsdag 2018: vrijwilligerswerk met een oranje tintje

Tessa van Houtrijve evenementen, geven, ontdekken, toekomst Leave a Comment

Op Koningsdag kun je heerlijk rommelmarkten afstruinen of helemaal uit je dak gaan op een van de vele festivals. Daarnaast kun je op en rondom Koningsdag op allerlei manieren iets goeds doen. Inspiratie nodig? Yongsters zet de leukste opties op een rijtje.

 

© Homomonument

Bier tappen bij het homomonument

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag is het feest bij het Homomonument op de Westermarkt. Er wordt op dit vrolijke openluchtevenement dag en nacht gedanst in de zon of onder de sterrenhemel. Achter de bar staan vrijwilligers bier te tappen. Het zijn korte diensten van zo’n drie uur. Je krijgt er drie drankjes en wat te eten voor terug – en natuurlijk een knaller van een avond of middag. Ook leuk: je mag de hele bar vullen met je vrienden! Je kan je dus opgeven met je hele vriendengroep (4-10 personen), wel zo gezellig.

Lees meer

Bredewegfestival

Ook dit jaar wordt de Bredeweg in Oost omgetoverd tot een muziek-, kunst- en theaterwalhalla voor het Bredewegfestival. Het festival werd voor het eerst in 1977 georganiseerd als ludieke protestactie tegen het gemeentelijke plan om de groenstrook op de Bredeweg te veranderen in een parkeerplaats – met succes. Hoewel (toen nog) Koninginnedag heel pragmatisch gekozen werd omdat het een dag is waarop van alles georganiseerd kan worden zonder vergunning, is het festival inmiddels een ware Koningsdagtraditie geworden in Watergraafsmeer. De dag wordt volledig gerund en georganiseerd door vrijwilligers. Op de dag zelf kunnen de organisatoren wel wat extra handen gebruiken! Een Braziliaanse dansworkshop,  Circus Zanzara, de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht, Spaanse jazzmuziek en een levensechte uitvoering van schilderijen van Dali: je kijkt gegarandeerd je ogen uit op deze middag.

Lees meer

High-tea in De Poort

In zorgcentrum De Poort wordt Koningsdag gevierd in de vorm van een koninklijke high-tea voor de bewoners. Als vrijwilliger haal je de bewoners op van hun kamer, help je met de thee en hapjes en voeg je met jouw aanwezigheid vooral veel gezelligheid toe voor de bewoners. Het mooie is dat de high-tea op de 26e plaatsvindt, waardoor je je Koningsdagplannen helemaal niet hoeft aan te passen! Ben je juist op zoek naar een activiteit voor op Koningsdag zelf, niet getreurd: bij De Poort duurt Koningsdag twee dagen. De 27e is er een feestelijke middag met poffertjes en andere feestelijkheden en ook dán kun je als vrijwilliger aan de slag.

Lees meer over 26 april
Lees meer over 27 april

Lintjes van reddingsvesten

Je kunt ook al iets goeds doen via je kledingkeuze. Dat er op Koningsdag iets in je outfit oranje moet zijn spreekt voor zich, en met een lintje, tas of vlaggetje van Re-vest Life steun je daarmee gelijk een goed doel. De organisatie maakt opspeldbare lintjes van de reddingsvesten die vluchtelingen hebben gedragen tijdens hun overtocht. Het lintje staat voor inclusiviteit én voor het recht van ieder mens op een dak boven het hoofd. De opbrengst gaat naar verschillende organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen. Shop snel voor een verantwoorde oranje touch!

Lees meer

Koningsvissen met Plastic Whale

Wat is er beter dan de dag na Koningsdag met je brakke hoofd op een bootje te dobberen, een biertje te drinken en o ja – de wereld te redden? Na Koningsdag liggen de grachten vol plastic soep en samen met Plastic Whale kun jij helpen de grachten weer mooi en schoon te krijgen. Met schepnetten en vuilniszakken kun jij op 28 april je kater én het afvalprobleem te lijf gaan. Het evenement wordt afgetrapt op het dak van Nemo om 13:00. Het Koningsvissen begint een uurtje later en dan twee uur lang heerlijk het water op. Heb je een boot? Prachtig! Nee? Geen probleem, Plastic Whale regelt een plekje aan boord op een van hun sloepen – waarvan een deel overigens weer gemaakt is van gerecycled plastic uit de Amsterdamse grachten.

Lees meer

Tekst loopt door onder afbeelding

Afbeelding: Plastic Whale

Amsterdamse deuntjes in de Dapperbuurt

Bij zorgcentrum De Gooyer – op een steenworp afstand van de Dappermarkt – wordt Koningsdag op z’n Amsterdams gevierd, en dat betekent vooral heel veel gezelligheid. Met een marktkraam, poffertjes en een groot Amsterdams koor moet dat goedkomen, zeker wanneer er genoeg vrijwilligers zijn die helpen met de spelletjes of het bakken van poffertjes. Het mooie is dat er twee korte shifts zijn: van 11:00-13:00 en van 14:00-16:00. Je kunt dus of eerst de dag goed beginnen door gezellig mee te helpen en daarna door naar een festival. Of je kunt eerst je Koningsnachtkater uitslapen en dan in de middag op de valreep nog iets goeds doen. Met twee uurtjes inzet bezorg jij de bewoners van De Gooyer een topmiddag!

Lees meer

Voor het goede doel!

Ben je van plan je oude rommel te verkopen? Misschien kun je (een deel van) de opbrengst afstaan aan een goed doel! Verder is Koningsdag de perfecte dag voor een inzamelingsactie. Een limonadestandje, muffins, muziek maken, een bijzonder kostuum aantrekken om met mensen op de foto te gaan of voor een klein bedrag je toilet beschikbaar stellen voor Koningsdagpubliek: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er geld mee ophalen. Wil je je bereik groter maken dan alleen de mensen die toevallig langs jouw kraam/gitaar/wc lopen? Dan is het opzetten van een actie via Whydonate misschien een idee!

Lees meer

Dansen bij de Werf

Ook bij woonzorgcentrum De Werf kleurt de zaal oranje op Koningsdag. Met een speciaal live-optreden en feestelijke hapjes en drankjes belooft het een feestelijke middag te worden waarop jij kunt helpen met praktische dingen als serveren, maar het samen met de ouderen genieten van de muziek staat centraal. Je mag lekker meeblèren met de nummers (graag zelfs!) en een dansje wagen met een kranige senior. De middag duurt van 13:30-16:30.

Lees meer

 

Omslagfoto: © Bredewegfestival.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *