Ik ben helemaal klaar met gamen!

Redactie Yongsters ontdekken, samenleving Leave a Comment

Daar zit hij, bijna twee meter lang, 16 jaar oud, maar met een zware stem van een volwassen man. Hij draagt een blauwe bril en heeft zijn kleine krulletjes blond geverfd. Hij vertelt me hier later over, “ik durfde eerst niet over straat met dit haar, maar ben ik er juist trots op”. Ik interview hem voor Yongsters, omdat hij nu als vrijwilliger werkt bij het Jeugdplatform Amsterdam.

Uit huis geplaatst
Elke maand komt een groep jongeren en ouders samen om te praten over het beleid van de gemeente Amsterdam. De jongeren en ouders die meewerken zijn speciaal gekozen, omdat ze zelf ervaringsdeskundige zijn. Quincy is gevraagd door de Bascule (academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie) om lid te worden van het Jeugdplatform Amsterdam. Op vijfjarige leeftijd is Quincy uit huis geplaatst en bij zijn tante gaan wonen. Zijn tante heeft een paar jaar hulp van Jeugdhulp gehad, ze hebben haar geholpen met de zorg voor Quincy. Nu hij 16 jaar oud is heeft hij de hulp niet meer nodig, want het gaat heel erg goed met hem. Quincy sport veel en spreekt vaak af met zijn vrienden.

Gemeente
Dit is gelijk een belangrijk punt voor Quincy, want wat gebeurt er eigenlijk met die jongeren als ze 18 jaar worden? Dan krijgen ze geen steun meer van Jeugdhulp maar misschien hebben ze nog wel behoefte aan iemand waar ze terecht kunnen met hun vragen. Want op je 18e, ga je misschien op kamers of moet je beslissen wat voor studie je gaat doen. En dit is precies waarom Quincy bij het Jeugdplatform Amsterdam zit. Want nu kan hij dit probleem bespreken met de andere leden van het Jeugdplatform. Want hoe gaat de gemeente ervoor zorgen dat jongeren ook hulp krijgen nadat ze 18 jaar zijn geworden?

Mening geven
Quincy vertelde me dat hij de eerste paar keer bij een meeting nog niet echt durfde om zijn mening te geven. Nu gaat dat veel makkelijker en zeker als het over punten gaat waar hij zelf mee te maken heeft gehad. “In sociale contacten was ik nog niet zo goed maar dat heb ik op het zomerkamp de Vakantiebus geleerd”. “ Zelf ben ik een paar keer mee gegaan op kamp toen ik jong was maar ook als vrijwilliger. Maar de gemeente wil daar op bezuinigen en toen heb ik wel even goed uitgelegd waarom dit zomerkamp belangrijk is”.

Gameverslaafd
Als het interview bijna ten einde is vertelt Quincy me nog dat hij een tijdje game verslaafd is geweest. Daar praat hij heel nuchter over, alsof het al jaren geleden is. Hij is helemaal afgekickt en heeft ook geen behoefte meer om te gamen. Want hij weet nu hoe leuk het is om met vrienden af te spreken en leuke dingen te doen. “Het echte leven!”. Maar de verslaving was heftig, zijn tante moest een speciaal bureau inschakelen om te helpen. “Tijdens het afkicken sloot ze soms de stroom af in huis. Maar daar had ik een trucje op gevonden, want dan had ik stiekem nog een extra batterij voor mijn laptop”.

Meer informatie over het Jeugdplatform Amsterdam en wil je nou ook meedoen dan kan je naar de inloopavond dinsdag 13 oktober.

Foto: Sabine Rikkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *