“Hun ogen glinsteren als ik iets uitleg”

Redactie Yongsters ontdekken, samenleving Leave a Comment

Souad Amasslam, 24 jaar, volgt de HBO studie Maatschappelijk werk en Dienstverlening. Ze zit in het laatste jaar en schrijft haar scriptie. Ruim vijf jaar geleden is ze vrijwilliger geworden bij stichting De Witte Tulp, waar ze op zondag bijles in taal en rekenen geeft aan kinderen in de basisschoolleeftijd.

De lesstof
“Een vriendin vroeg of ik het leuk zou vinden om aan kinderen les te geven. Dat leek me interessant en uitdagend. Ik was niet op zoek naar vrijwilligerswerk. Het kwam op mijn pad.
Toen ik ruim vijf jaar geleden als vrijwilliger begon, kreeg ik informatie over het lesprogramma, de missie en visie van en de lesstof op de Witte Tulp. Deze informatie was toen veel voor me, maar met de tijd mee leerde ik de weg kennen”. De bijles die Souad geeft bestaat uit begrijpend lezen, spelling, rekenen en studievaardigheden.

Nu al?
“Op dit moment heb ik vier kinderen in de klas, het kunnen er ook weleens zes zijn. De klassikale les begint om 10.00 uur en duurt tot 13.15 uur. De tijd gaat snel. Als de bel gaat, denk ik: Nu al? Daarna geef ik nog tot 17:00 uur twee leerlingen privéles.
Indien ik hulp of extra lesstof nodig heb, dan kan ik bij de coördinator Fadime Ozmen terecht. Door haar begeleiding en ondersteuning, voel ik me gemotiveerd om het beste uit de kinderen te halen. De collegiale sfeer, waarin iedereen gelijkwaardig is, zorgt voor leerzame momenten waarin we elkaars expertise kunnen benutten”.

De allerliefste juf
“De interactie met de klas vind ik interessant. De kinderen bieden mij inzicht in hoe zij situaties omschrijven; simpel en onschuldig. Het is bijzonder om te zien hoe hun ogen glinsteren als ze snappen wat ik uitleg. Het doel om kinderen iets bij te brengen en dit werkelijk waarnemen, zorgt ervoor dat ik met een voldaan gevoel naar huis ga”.

“De kinderen hebben zeer zeker waardering voor wat we doen. Zo gaf een leerling van vorig schooljaar mij een mok met daarop de tekst: ‘Je bent de allerliefste juf’. Dat soort momenten blijven me bij en zijn dan ook de kroon op mijn werk! ”

Betrokken
“Kinderen zijn de toekomst van Nederland. Dus hen helpen om beter te presteren op school is werken aan de toekomst. De ondersteuning vanuit de Witte Tulp zorgt hier voor door middel van klassikale les, privéles en huiswerkbegeleiding. De laagdrempeligheid door de inzet van vrijwilligers is hierbij essentieel”.

“Als burger van Nederland ben ik een onderdeel van de samenleving. Ik voel me betrokken en wil dit gevoel door vrijwilligerswerk tot uiting brengen. Zo draag ik mijn steentje bij aan de maatschappij. Ook doe ik nog andere soorten vrijwilligerswerk bij verschillende instanties.”

1 april!
“Mijn verjaardag valt op 1 april. Gezien het ook een grapjesdag is, hebben mijn collega’s een grap met mij uitgehaald. Ze deden namelijk alsof ze mijn verjaardag waren vergeten.
Ik was in de klas een spannend verhaal aan het vertellen toen er op de deur werd geklopt. Ik deed de deur open en daar stond het hele team ‘Gefeliciteerd’ te roepen. De taart werd binnen gebracht, aangesneden en opgegeten.
Deze momenten maken het vrijwilligerswerk bij de Witte Tulp nog leuker!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *