Het hart van de campagne

Redactie Yongsters evenementen, ontdekken, samenleving Leave a Comment

Vlaggetjes. Heel veel rode vlaggetjes. Hoelang zouden die daar al hangen? Rechts staan er twee koffiemachines, daarnaast een grote kaart van Nederland. ‘En in elke provincie, of gewest, hebben we een heleboel lokale afdelingen waar er óók campagnecoördinatoren zitten…’ Met mijn sterke bak koffie staar ik naar de provincies. Met de minuut lijken er op de kaart meer gemeentes bij te komen. Ik besluit over te stappen op thee. Met mijn nieuwe collega loop ik langs kleine, maar ook grote vergaderzalen en foto’s van Drees en den Uyl: ‘helden uit het verleden’. ‘Nou, welkom bij de PvdA’, klinkt het met een vriendelijke lach.

Een week later krijg ik een vaste plek aangewezen bij het team dat zich bezighoudt met de Grondcampagne. Naast de grote kantine, dat aanstalten heeft van een hostel lounge, bevindt zich mijn mooie bureau. Daarop staat een verdwaalde fles water, een pen van omroep Gelderland, documenten die mijn voorganger heeft laten liggen en een coole telefoon met headset. Ik laat mij vallen in de stoel. In het midden van mijn altaar; een grote computer. Ik plak er meteen een post-it op met het nummer van mijn toestel. Dan aarzel ik. De post-it heeft de vorm van een hart en is felroze. Onprofessioneel? Slechts enkele uren later zie ik mijn vrolijke leidinggevende het team belonen met stickers. Het zijn rode hartjes. ‘Waar heb je deze trouwens gekocht?’, zegt ze wijzend naar mijn bureau. Mijn post-its zijn een hit.

De weken vliegen voorbij. Nederland is op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen (want ja, niemand heeft het over die suffe Waterschappen…). Op het partijbureau vinden er continue vergaderingen plaats en worden de peilingen goed in de gaten gehouden. De druk ligt bij Team Grondcampagne. De laatste tien dagen voor de verkiezingen gaan wij met een rode dubbeldekker door het land, om de kiezers warm te maken voor de stembus. Deze dagen moeten goed worden gepland en het complete programma wordt in draaiboeken vastgelegd. Het team doet onderzoek, mailt heen en weer en neemt voor de zoveelste keer contact op met afdelingscoördinatoren en de rozenleverancier. Lokale campagnecoördinatoren, maar ook Samsom (‘Didi’, zoals hij liefkozend wordt genoemd) komen een middag op het bureau langs en eten mee. Ik ben verbaasd hoe normaal er met hem wordt omgegaan; de jongelingen kijken hem vluchtig aan maar gaan gewoon verder met het verorberen van hun roti. Op een avond pleeg ik een groot aantal telefoontjes en realiseer ik mij bij het ophangen dat ik ‘gewoon’ een gesprek heb gevoerd met één van onze ministers. Biertje waardig.

Ik ga vijf dagen mee met de ‘Roodtrip’. We doen Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Almere en Rotterdam aan. Deur aan deur voeren we gesprekken met de inwoners, moedigen we ze aan om te stemmen en bieden wij rozen aan. We komen enthousiaste en minder blije mensen tegen, maar ook dichte deuren. Het is een supergezellige periode en vooral lekker afwisselend vergeleken met kantoorwerk. Het voelt alsof we op schoolreis zijn.

Na de campagne blijf ik nog een aantal weken werken op het partijbureau. Ik heb mijn vaste mok en weet eindelijk hoe ik bestanden moet terugvinden in het doolhof dat de gemeenschappelijke schijf heet. Mijn headset en ik krijgen een relatie. Ik kijk niet meer op als ik een cameraploeg het gangpad zie blokkeren. Het voelt vertrouwd. Het is een ervaring dat een goed inzicht geeft op een unieke plek in het hart van de verkiezingscampagne. Toch is het tijd om de campagnewereld te verlaten. Er moet een nieuwe ontdekkingstocht gemaakt worden, wellicht weer in de politiek. Dat zie ik wel zitten. Ik ga in ieder geval eerst langs de bazaar om nieuwe post-its te halen.

Ben je op zoek naar een leuke werkplek in Amsterdam en wil je ervaring opdoen in een politieke omgeving? Politieke partijen plaatsen regelmatig vacatures op hun website voor zowel stagiaires als vrijwilligers. Meestal is er een vrijwilligers- of reiskostenvergoeding beschikbaar. Wat je kunt leren: campagnevoeren, projectmatig werken in een dynamische organisatie en het ontwikkelen van politiek strategisch inzicht. Ervaring opdoen op dit gebied staat niet alleen mooi op je CV maar biedt ook de mogelijkheid om je netwerk flink uit te breiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *