“Het feit dat je iemand kan helpen geeft je al een goed gevoel”

Redactie Yongsters geven, ontdekken, toekomst Leave a Comment

Ze is met haar tweede master Notarieel recht bezig en hoopt in de zomer klaar te zijn met haar studie. De 25-jarige Anne Sophie Bakker is een bezige bij: ze heeft een zaterdagbaantje, werkt twee dagen in de week bij een advocatenkantoor en is daarnaast bezig met haar afstudeeronderzoek. In de tijd die ze over heeft sport ze graag en gaat ze veel met vrienden om. Tot voor kort deed ze ook vrijwilligerswerk.

“Nu ik ouder word merk ik wel dat ik prioriteiten moet stellen voor mijn bezigheden. Ik vind het allemaal leuk, dus ik kan van sommige dingen niet echt afscheid nemen. De reden dat ik ben gestopt met vrijwilligerswerk is omdat het allemaal een beetje te druk werd. Als ik ergens voor werk wil ik me voor de volle honderd procent inzetten. Ik merkte na een tijdje dat ik moeite had om overal aanwezig te kunnen zijn, zoals op vergaderingen. Het was moeilijk om te stoppen, maar ik moest echt een keuze maken. ”

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel
“Ik heb twee jaar voor de Kinder- en Jongerenrechtswinkel gewerkt. Ik ben ermee in contact gekomen via een vriendin die ook Rechten studeerde. Toen ik een oproep zag voor nieuwe vrijwilligers, meldde ik mij gelijk aan. Ik wilde iets doen naast mijn studie, wat meer praktijkgericht was en dit sloot er goed op aan.”

Kinderen kunnen de Kinder- en Jongerenrechtswinkel bereiken via de telefoon, mail, Whatsapp, maar ook via Habbo Hotel en ze kunnen met ons chatten. Habbo Hotel is een virtueel hotel waar kinderen in kunnen spelen en chatten. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel heeft een kamer in dat hotel waar kinderen juridische vragen kunnen stellen.

“Als kinderen ons willen vinden, vinden ze ons wel. Een keer mailde een kindje van zeven jaar en waren we verbaasd, hoe kun je ons bereiken? Maar kinderen weten zoveel! Ze zijn zo behendig met internet, dat is ongelofelijk. Wij zoeken de kinderen  zelf ook op om hen te informeren. We geven voorlichtingen aan basisscholen op de rechtswinkel zelf en daarnaast geven we voorlichtingen op middelbare scholen. Ook draaien we twee keer per maand een spreekuur in het Amsterbaken, een jongensgevangenis. We geven dan juridisch advies en beantwoorden hun vragen. “

“Kinderen komen bij ons met de meest uiteenlopende vragen. Zo hebben wij een top 3 met de meest gestelde vragen: ”

  1. Mijn ouders zijn gescheiden. Mag ik zelf kiezen waar ik ga wonen?
  2. Ik ben in contact gekomen met de politie, wat nu?
  3. Vanaf welke leeftijd mag ik werken en welk werk mag ik doen?

Hulp voor kinderen brengt soms helaas ook verwarring. Zo stelt Anne Sophie: “Kinderen hebben een vraag en wij bieden hulp. Alleen welke hulp is soms niet duidelijk. Wij worden vaak verward met de Kindertelefoon, maar dit is gericht op psychische problemen en daar werken alleen psychologie studenten. Bij ons zitten alleen rechtenstudenten, dus wij kunnen helpen bij juridische vragen.

Voldoening
 “Hoe ik de dingen omschrijf die we voor kinderen doen? Bevredigend en waardevol. Jongeren die zich bij ons melden bevinden zich vaak in een moeilijke situatie waar ze niet altijd zelf debet aan zijn. Of wel, maar dan heeft het vaak ook een oorzaak. Het fijne aan ons werk is dat we er voor al deze jongeren zijn en al hen vragen proberen te beantwoorden. Fijn om te zien als wij ze gerust kunnen stellen en een hart onder de riem kunnen steken.”

“De grootste uitdaging vind ik om de kinderen mentaal te bereiken. Een kind wordt erg gevormd door zijn ouders. Logisch ook, maar voor ons des te moeilijker en uitdagender om een kind te kunnen bereiken. Immers, er zijn genoeg kinderen die denken dat zij bijvoorbeeld de schuldige zijn in een bepaalde situatie, terwijl zij juist het slachtoffer zijn.”

Kiezen wat je leuk vindt
 “Ik heb ontzettend veel geleerd van het vrijwilligerswerk, zoals het spreken voor groepen. Kinderen zijn een erg kritisch publiek haha! Daarnaast is het goed geweest voor de ontwikkeling van mijn mensenkennis. Het verschil tussen vrijwilligerswerk en een betaalde baan? Dit hangt van het vrijwilligerswerk zelf af. Met dit vrijwilligerswerk had ik wel echt het idee dat ik mijn steentje bijdroeg aan een betere maatschappij, meer dan bij mijn betaalde werk. Het gaf mij daarom ook ontzettend veel voldoening. Of ik later nog vrijwilligerswerk wil doen? Ja ik denk het wel. Het is mij vanuit huis meegegeven. Mijn ouders maar ook mijn broers en zusje doen of deden vrijwilligerswerk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *