Brutus onder de sterren

Tessa van Houtrijve evenementen, ontdekken, yongsters Leave a Comment

Het is misschien wel het tofste theater van de stad. Onder de sterrenhemel, met haar enorme podium en ongedwongen sfeer: het Bostheater in het Amsterdamse bos. Ieder jaar betreedt een nieuwe groep acteurs het toneel om een moderne uitvoering van een klassiek stuk neer te zetten. Dit jaar het legendarische Julius Caesar van Shakespeare. Yongsters was erbij.

Het is nog lichjct, maar de lampjes in de bomen staan al aan. Bij de ingang worden we verwelkomd door vrijwilligers die kussens uitdelen en klaarstaan met Deet – in de schemering van een zwoele zomeravond in het bos zijn muggen helaas een hinderlijke onontkoombaarheid.

Hoewel een bar is die in je cafeïne- en alcoholbehoefte kan voorzien, ben je vrij om je eigen consumpties mee te nemen. Dat betekent niet alleen dat je tijdens de voorstelling heerlijk je Albert Heijnwijntje kunt nippen, maar ook dat je vooraf kunt picknicken op de houten banken van het theater. Goede reden om je vrienden op te trommelen en voor de voorstelling te genieten van de laatste zonnestralen. Geen zin om met picknickmanden aan de haal te gaan? Er is in het Bostheater eveneens een klein restaurant met gerechten rond de tien euro (zoals een heuse watermeloenburger).

Het bostheater is een amfitheater, wat betekent dat de tribune in een halve cirkel loopt en afloopt naar het podium dat zich op het laagste punt bevindt. Door de afwezigheid van muren en plafonds is het decor niet beperkt in ruimte. In het verleden heeft er wel eens een vliegtuigwrak op het podium gestaan, en zelfs een meerdere verdiepingen tellend hotel opgebouwd uit containers. Dit jaar is het decor minimalistischer, met onder andere een grote witte hand en voet van iemand die gevallen is; een subtiele zinspeling op het lot van Caesar.

Het dilemma van jc6Brutus

Het stuk begint met een proloog wanneer Caesar, vertolkt door Mattias van de Vijver, in decadente witte bontjas het podium betreedt. Langzaam wordt hij omsingeld door macabere figuren in rafelige zwarte gewaden die koperen blaasinstrumenten bespelen. Het stuk gaat als een trein. De zes acteurs spelen bijna ieder dubbelrollen en zetten deze zo overtuigend neer dat het moeilijk te geloven is dat de acteurs meerdere karakters vertolken. Sommigen van hen spelen daarnaast nog basgitaar en drums. De groep wordt  ondersteund door vijf blazers, wiens muziek de scènes af en toe een haast profetische lading geeft.

De dialogen zijn gemoderniseerd, maar zonder hun poëzie te verliezen. Ronkende zinnen als “Bescheidenheid is de ladder waarlangs ambitie omhoog klimt, om vervolgens de treden waarlangs hij omhoog is geklommen te minachten”, maken dat je af en toe zou willen dat je het stuk zou kunnen pauzeren om stil te kunnen staan bij wat er wordt gezegd. Maar de ene mooie zin volgt de andere op en de spanning stijgt met iedere scène. Centraal staan in feite Brutus (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) en diens dilemma. Wanneer Julius Caesar de absolute macht in handen dreigt te krijgen wordt Brutus op de proef gesteld. Wat weegt voor hem zwaarder, zijn vriendschap met Caesar of het voortbestaan van de democratie?

Terwijl de schemering indaalt ontvouwt het plot zich. Het lot van Caesar, de beslissing van Brutus en de onvermijdelijke consequenties – en dat tegen een achtergrond van bomen met onheilspellende schaduwen en een hemel die langzaam donker wordt om ruimte te geven aan de maan. Om kippenvel van te krijgen.

Infojc5 

Julius Caesar is te zien op dinsdag tot en met zaterdag om 21:00, t/m 9 september. Kaartjes kosten €17,50/€13,50 (CJP) en bestel je hier.

Vrijwilligers

Zonder vrijwilligers zou het Bostheater niet overleven. Lijkt het je wat om bezoekers te ontvangen en te helpen met hand- en spandiensten rondom het theater? Klik dan hier, of neem contact op met vrijwilligerscoördinator Arthur Pont (voorstelling@bostheater.nl of 020-6700250).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *