Beetje bruin? Prima te eten hoor!

Redactie Yongsters ontdekken, reizen, samenleving Leave a Comment

Tussen de honderden studentenflats in het Science Park bevindt zich het hoofdkwartier van Taste Before You Waste, een organisatie opgezet door de ambitieuze Luana Caretto. Samen met een groepje jonge vrijwilligers maakt zij het haar missie om mensen bewust te maken van de grote aantallen nog eetbare producten die dagelijks worden weggegooid in de hoofdstad. Hoe het team dat wil bereiken? Simpel: verzamelen, uitdelen, koken en vooral informeren.

De redactie van Yongsters heeft met Nano en Nicole afgesproken. Twee internationale studenten die sinds februari in Amsterdam wonen. Hoewel Nano al eerder in het drukke Amsterdam is geweest, is de vrolijke roodharige uit het verre Uruguay gekomen om meer van onze stad te zien. Net als de multiculturele Nicole, een echte wereldreiziger, die sinds afgelopen winter vrijwilliger is bij de organisatie.

Terwijl wij allen op onze fiets stappen klimt Nano op de grote bakfiets die bijna het hele pad in beslag neemt. Het is duidelijk dat het ontzettend veel kracht en controle vereist om vooruit te komen. Met zijn grote bak doet hij denken aan de hippe moeders uit Amsterdam Zuid die hun kinderen met deze brede monsters van school ophalen. Helemaal achterin de kudde fietst Nicole, die het nog eng vindt om met een ‘onstabiel’ voertuig door de grote stad te fietsen.

1b21fd360fd51739292b0a1ba9936db1

Het duurt even voordat we er zijn maar we komen eindelijk aan in de chaotische Indische buurt. Midden in deze drukte stopt Nano de wagen en begint hij met zijn wekelijkse ronde. Hij loopt bij afgesproken zaken naar binnen en vraagt de winkeliers of ze nog wat over hebben en eventueel zouden willen doneren. Deze producten kunnen dan alsnog gebruikt worden.

1c1a3374449a1104d16ad64f55873066 1           0135c858361ba1ffd75b6223928e41ef

 

Het concept doet erg denken aan de nieuwe wetgeving in Frankrijk. Eerder dit jaar werd daar besloten dat supermarkten eetbare producten niet zomaar kunnen weggooien als de houdbaarheidsdatum verstreken is. Vaak zijn met name groenten en producten uit blik nog prima bruikbaar voor consumptie. Er is dan ook bepaald dat dit voorheen onbruikbare voedsel voortaan moet worden gedoneerd aan het goede doel of als veevoer kan fungeren. Nicole laat weten dat dit een grote stap is in de goede richting en dat Taste Before You Waste iets vergelijkbaars doet.

Voor deze vrijwilligers gaat het vooral om groenten en fruit die er net niet goed genoeg uit zien om te worden verkocht. Een bloemkool met een bruin kleurtje, een citroen die wat aan de zachte kant is of een wat donkere aubergine. Voedsel dat volgens hen nog prima te gebruiken is: schraap of snij bijvoorbeeld een stuk weg en je kunt er prima mee aan de slag.

Langzaamaan fietsen we naar Nieuwmarkt.

6157b69a10d90a1636f5918bb88d3edb

Elke zaterdag is hier de markt te vinden en ook de stand van Taste Before You Waste. De schorten gaan aan en de buit wordt in kratten geplaatst. Om het nog af te maken maakt het duo nog wat borden om passanten aan te trekken.

4ca6916b2e3cf76d5708c18f2891e7d9               2b7c22fe286a972c939839c1c8458ed4

In eerste instantie lijkt er niet veel aandacht te zijn maar al gauw stoppen enkele nieuwsgierige wandelaars naast de bakfiets. Het zijn vooral Amsterdammers die zich aangetrokken voelen tot het bordje waar heel groot ‘free food’ op staat.

             81777f24ee8c39bff9ad674337e78f77 1

Ze zijn ook erg benieuwd naar het doel van de organisatie. Het publiek is enthousiast en complimenteert het team. Een enkeling vraagt ook of het om biologische groenten gaat. ‘Nee, helaas niet. Maar wie weet op korte termijn wel…’

Of ze hiermee door willen gaan? En of! Hoewel Nicole weinig tijd heeft, wil ze na de zomer vaker haar handen uit de mouwen steken. Wat Nano betreft, hij zal voorlopig nog samen met de rest van het team dagelijks de winkels bezoeken.

Lijkt het je leuk om net als deze vrijwilligers voedsel op te halen, met deze producten te koken of gewoon een middagje mee te eten? Neem een kijkje op de website van TasteBeforeYouWaste of hun Facebookpagina om te zien welke activiteiten er gepland staan!

Foto’s: Sabine Rikkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *