“Wij zijn makelaars van huizen die al bezet zijn”

Redactie Yongsters evenementen, nieuws, toekomst 1 Comment

Zelf ondervindt de 22-jarige student Bedrijfskunde Leon van Vliet geen problemen met het vinden van onderdak in Amsterdam. Hij huurt samen met drie andere studenten een appartementje in Nieuw-West. Dit wil echter niet zeggen dat hij zich niet bekommert om zijn kamer zoekende leeftijdsgenoten. Na een uitgebreide brainstorm met rechtenstudente Daphne Dijkman (23) en psychologiestudente Kete Klaver (23) ontstond niet alleen de oplossing voor de kamernood onder studenten, maar ook voor bezuinigingen in de ouderenzorg. Homies Amsterdam maakt zich hard voor deze twee maatschappelijke problemen. De ambitieuze initiatiefnemers zijn van plan een succes te maken van de huisvestingsservice.

Matchen
Homies wil ervoor zorgen dat kamer zoekende studenten voor een betaalbare prijs gaan inwonen bij hulpbehoevende hospita’s in Amsterdam. “Wij zijn een soort makelaar, maar maken gebruik van huizen die worden bewoond  door senioren”, zegt Leon. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en de wensen en behoeftes van beide partijen maakt Homies een zo goed mogelijke match. “We matchen onder andere op basis van dezelfde interesses. En iemand met een kattenallergie zullen wij natuurlijk niet koppelen aan iemand met een kat”.      

Homies Amsterdam is onderdeel van Enactus UvA. Enactus is een internationale studentenorganisatie die maatschappelijke problemen aanpakt met behulp van ondernemerschap. Leon kan dit project goed combineren met zijn studie. “Enactus UvA streeft ernaar dat wij gemiddeld acht uur per week met het project bezig zijn. Het is op vrijwillige basis, dus we zijn in principe niets verplicht. Tijdens een tentamenweek kan het zomaar zijn dat je er maar twee uur mee bezig bent.”

Voor een leuke prijs in hartje Amsterdam
De pilot loopt inmiddels een paar weken en aan kamer zoekende studenten is geen gebrek. “Op de dag van de lancering stroomden al tientallen aanmeldingen binnen. Niet zo gek, want in de Jordaan en Rivierenbuurt zijn veel senioren die een huis bezitten. Als je daar voor een goede prijs bij een leuk persoon woont, is het niet erg om af en toe wat extra boodschappen te doen of een kopje koffie te drinken”, aldus Leon. De initiatiefnemers zijn echter nog hard op zoek naar senioren die wel wat hulp of gezelligheid in huis kunnen gebruiken. “Studenten komen op een centraal punt samen, namelijk de universiteit. Huis bezittende senioren zijn helaas iets moeilijker bereikbaar. De aanmeldingen van studenten zijn voor ons wel een enorme drijfveer om senioren te vinden.” Homies biedt veel voordelen voor senioren die een kamer willen verhuren. “Iemand profiteert hiermee bijvoorbeeld ook van extra inkomsten. Hang een advertentie op in de Albert Heijn en je moet maar afwachten wie daar op af komt. Daarbij moeten senioren dan zelf contracten etc. opstellen. Wij regelen al deze praktische zaken en maken het voor beide partijen overzichtelijk.”

Toekomstplannen
Voor de ambitieuze Leon is dit project een ervaringsplek voor de toekomst. “Ik wil later graag een eigen onderneming starten en dit is de ideale manier om kennis te maken met het ondernemerschap. Ik kan nu fouten maken, zonder dat daar een dikke investering aan verloren gaat.” Eind augustus organiseert Homies een bijeenkomst voor studenten en senioren. Zo kan er wellicht in real life een match worden gemaakt. Op lange termijn willen zij dit maandelijks organiseren als een soort Homies Community waar beide groepen met elkaar in contact komen en elkaar beter leren kennen.

Ken jij senioren die heel blij zouden zijn met een handje hulp of iets meer gezelligheid in huis? Of een student die een kamer zoekt in Amsterdam? Neem dan contact op met Homies Amsterdam.

Comments 1

  1. Heel goed initiatief! Ik ben zo’n senior met een groot huis. En over misschien een jaar of 5-10 wil ik wellicht wel een student in huis. Nu nog niet. Misschien af en toe om op een poes te passen! Maar een buurvrouw in de straat wil het misschien nu al. Ik zal het doorgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *