Voor jou, van mij!

Redactie Yongsters nieuws, toekomst Leave a Comment

Maxime Lechner (25) studeerde afgelopen zomer af aan de kunstacademie. Haar afstudeerproject, de fotoserie ‘Voor jou, van mij’, over kleine vrijwilligersinitiatieven, stuurde ze ons toe.

 

Ontmoetingen

Delen is eigenlijk veel gezelliger samen dan in je eentje achter je computer. Het Pakhuis is een openbare woonkamer waar delen in alle vormen (talenten, ideeën en materialen) gestimuleerd wordt en waar iedereen zich welkom voelt. Het is opgezet door Svenja en Gerda, twee afgestudeerde kunstacademiestudentes. Het is een gezellige plaats waar je mensen kunt ontmoeten uit je eigen stad en samen de wereld een stukje mooier maakt.

pakhuis1

Svenja vindt het belonend om mensen samen te brengen die elkaar daarvoor nog niet kenden en daarmee een gezellige avond te hebben. Toen ze vanuit Duitsland in Nederland kwam wonen voor haar studie kende ze bijna niemand. Door het Pakhuis heeft ook zij veel nieuwe vrienden gemaakt. Ze geniet ook van de kleine verhaaltjes die ontstaan door ontmoetingen tussen onbekenden.

pakhuis2

“Laten we gewoon allemaal aan andere mensen denken en dan komt het helemaal goed.”

 

Boodschappen

“Ik hoef hem maar te bellen en dan doen we elke woensdag de boodschappen”. De Robert Coppes Stichting is een kleinschalige stichting voor mensen met een visuele, en vaak nog andere bijkomende beperking. Sommige cliënten van de RCS hebben een vrijwilliger die praktische, leuke en/of ontspannende dingen met elkaar doen.

 

copp1

 

Tussen Chris en vrijwilliger Melvin is inmiddels een bijzondere vertrouwensband ontstaan. Elke woensdagavond lopen ze samen naar de supermarkt en praten ze bij. Tijdens het boodschappen doen weet Melvin het boodschappenlijstje al uit zijn hoofd. Als ze terug zijn draagt hij de boodschappen naar boven en daarna vinden ze het allebei wel weer mooi geweest.

cop2

Door zijn opleiding, Sociaal Cultureel Werk, is Melvin vrijwilligerswerk gaan doen, al was dit niet meer verplicht. Hij vindt dat mensen steeds egoïstischer worden in de huidige samenleving en begint bij zichzelf om hier verandering in te brengen.

“Ik vind dat mensen voor elkaar horen klaar te staan omdat we het toch allemaal samen moeten redden op deze wereld.”

 

Redden

Eigenlijk is het meer een vrijwilligershobby dan vrijwilligerswerk. De dappere vrijwilligers van de Reddingsbrigade zorgen ervoor dat de vereniging werkt als een geoliede machine. Iedereen wordt actief meegenomen in het geheel. En dat is maar goed ook, want als ze een oogje in het zeil houden op warme dagen bij meren en plassen moet er natuurlijk wel goed worden samengewerkt.

redding1

Een keer per kwartaal wordt er een regionale oefendag georganiseerd. Hier wordt er uitgetest of de kennis van de verschillende takken uit de regio up-to-date en op niveau is. En of deze kennis ook in de praktijk kan worden gebracht. Dit wordt gedaan door middel van diverse hulpmethoden door te lopen, en de dag wordt afgesloten met een scenario dat wordt uitgevoerd.

redding2

Voor Joost is vrijwilligerswerk doen bij de reddingsbrigade iets nuttigs, maar ook iets leuks. Hij vindt het vooral leuk om op verschillende evenementen die op of rondom het water plaatsvinden te assisteren met de veiligheid. In het dagelijks leven is hij accountant, dus zo’n spannende hobby zorgt voor een fijne afwisseling.

“Het geeft een kick als je alle oefening die je hebt gehad kan gebruiken in een echte situatie. Dat je dan daar bent om te helpen en dat het dan ook lukt.”

 

Meer foto’s van Maxime vind je hier.

Ook interesse in vrijwilligerswerk? Bekijk hier leuke vacature’s

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *