Voetbaltoernooien & nieuwe kansen

Redactie Yongsters nieuws, samenleving, sport Leave a Comment

Samen sporten verbindt. Het klinkt heel makkelijk, maar er schuilt meer achter dan het samenbrengen van een paar sporters en een bal. In Osdorp is er een heel bijzondere buurtactiviteit, opgezet door een paar ondernemende jongens. Ze zorgen ervoor dat jongens in Osdorp zich nuttig voelen. Eén van hen is Zaid Belmahdi (17).     

Wat doen jullie voor jongeren?
“Ik zit in een groepje van vier mensen, waarin ik het voortouw neem met mijn rechterhand Ferhat Car. We komen minimaal twee keer per week samen om te bespreken wat we kunnen doen om jongens van onze leeftijd aan het sporten te krijgen. Wij willen hiermee problemen oplossen, zoals overlast en onveiligheidsgevoelens in de buurt, want dat komt veel voor in Osdorp. We willen de jongeren leren hoe zij een goede plek in de arbeidsmarkt kunnen krijgen. Met als gevolg dat  zij zo meer kansen krijgen op een goed leven.”

Wordt jullie doel alleen bereikt via sport?
Nee, sport is maar één onderdeel van wat wij doen. We organiseren momenteel drie projecten:

  1. Thema-avonden: Twee donderdagen per maand hebben we kookavond of bingoavond voor ouderen en jongeren. Dit versterkt het contact van jong en oud in de buurt. We willen zo ook de negatieve stereotypen van allochtone jongeren de wereld uit helpen.
  2. Damesavonden: Om de drie weken organiseren wij op de zondag een damesavond. Laatst hadden wij een talentenjacht gedaan en de volgende keer doen wij een voorlichtingsavond voor meisjes van 13 t/m 21 jaar over sociale en economische zaken. Tijdens deze avonden werken we samen met jongerenwerkers.
  3. Voetbaltoernooien: voetbal is toch de voornaamste sport in Nieuw-West en heel Amsterdam. We hebben er nu drie achter de rug in korte tijd waarbij een totaal van 700 jongeren participeerden of aanwezig waren.

We willen binnenkort jongeren gaan begeleiden die op het verkeerde pad zijn beland. We willen hen dan werk aanbieden als toezichthouders in de buurt. Wij zijn nu druk bezig om dit op te starten.  Daarnaast hebben mijn compagnon Filippo Bompiedi en ik de ambitie om een eigen onderneming te starten. Hierbij zullen we onze ervaring als vrijwilligers inzetten en gebruiken we ons netwerk om bedrijven te koppelen met allerlei doelgroepen die werk zoeken.”

Het boeit toch niemand wat we doen 2

Zaid vertelt werknemers van woningcorporatie Ymere over voetbalveldje ’t Reimertje dat hij en zijn vrienden hebben kunnen realiseren.

Hoe combineer je dit met school en hobby’s?
“Ik zit in havo 5 en voetbal op hoog niveau, maar alles valt goed te combineren. Ik doe het ook al een tijdje en heb al veel ervaring met vrijwilligerswerk. Toen ik twaalf was kwam ik al vaak in het buurthuis om te Playstationen of andere spellen te doen. Ik keek toen bij evenementen hoe anderen dat organiseerden. Er werden veel toernooien gedaan en ik was wel goed in het organiseren. Zo begon ik met een paar vrienden plannetjes te schrijven voor toernooien via bewonersinitiatieven. Via deze weg zijn onze toernooien gaan groeien.”

Wat bereiken jullie?
“Voornamelijk allochtone jongeren een stukje erkenning geven. We willen hen een eerlijke kans geven om verantwoordelijkheid en erkenning te krijgen. Erkenning door ze prijzen te laten winnen, zodat ze trots zijn en met een lach naar buiten kunnen. Want soms denken ze: “We worden toch niet gehoord en het boeit toch niemand wat we doen”. We stimuleren jongeren om een eigen onderneming te starten. We maken hen mentaal sterker. Dat doen wij omdat we even oud zijn, ervaring hebben met hun problemen en onze ervaringen kunnen delen. De jongerenwerkers zetten hun kennis in om hen te stimuleren en te ondersteunen bij problemen. Zij proberen de jongeren nuttige dingen te laten doen.”

Heeft het effect?
“We helpen bijvoorbeeld jongeren die in het verleden strafbare feiten pleegden, maar nu een vaste baan hebben. Hierdoor hebben zij hun leven weer op orde gekregen. Meer jongeren participeren in onze sporttoernooien en andere activiteiten en we zien goede dingen gebeuren. Wij merken dat de overlast hierdoor is verminderd in de buurt.”

Wat zou jij meegeven aan jongeren die overwegen om vrijwilligerswerk te doen?
“Jongeren haken vaak af omdat zij geen geld verdienen met vrijwilligerswerk. Bij vrijwilligerswerk word je betaald op een andere manier, namelijk in veel kennis en ervaring die je in je hele leven kan gebruiken. Die ervaring is meer waard dan elke cent.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *