Nederlands leren door vrijwilligerswerk

Suzanne Vink geven, ontdekken, yongsters Leave a Comment

Yongsters zet iedere maand een jonge vrijwilliger in het zonnetje. Deze maand is dat Mustafa (24). Hij is een Syrische statushouder en hij doet sinds twee maanden vrijwilligerswerk bij de Voedselkringloopwinkel van Breadcycle, in de Kaskantine.

Wat voor vrijwilligerswerk doe je?
“Elke woensdag ben ik te vinden bij de Voedselkringloopwinkel van Breadcycle. Het is een gratis markt om voedselverspilling tegen te gaan. We halen het voedsel dat overblijft bij winkels zoals de Albert Heijn of een bakkerij op en geven dat gratis weg aan mensen. Ik open de markt, ik sorteer fruit en groente, ik maak schoon en ik help de klanten. Ik vind het heel leuk en het is dicht bij mijn huis. De voldoening haal ik vooral uit het contact met de mensen.”

Waarom doe je juist dit vrijwilligerswerk?
“Ik kwam drie jaar geleden naar Nederland. In Syrië is oorlog en ik kon mijn studie daar niet afmaken. Ik studeerde Technical Engineering, dat is het programmeren van machines in fabrieken. In Nederland studeer ik nu Netwerk- en Mediabeheer. Het systeem in Nederland is heel anders dan in Syrië, soms makkelijker en soms moeilijker. Maar, het is hier heel veel beter. Ik wilde graag mijn Nederlands verbeteren en dat wilde ik doen door vrijwilligerswerk. Ik leerde namelijk wel Nederlands op school, maar verder gebruikte ik het weinig. Ik heb de Vrijwilligers Centrale Amsterdam gebeld en zo kwam ik uit bij Breadcycle. Ik wilde vrijwilligerswerk doen, omdat mijn doel was om mensen te leren kennen in plaats van geld verdienen. Het maakte me niet heel veel uit wat voor vrijwilligerswerk het was, als ik maar contact zou hebben met mensen.”

Wat maakt het zo bijzonder voor jou?
“Ik heb heel veel mensen ontmoet hierdoor. Het is bijzonder voor mij omdat het heel anders is dan mijn leven eerst. Mensen kunnen helpen en contact met andere mensen vind ik heel fijn. Daarnaast helpt het mij dus met het leren van Nederlands. Drie jaar geleden toen ik net in Nederland was, had ik nauwelijks contact met Nederlanders. Nu veel meer omdat ik de taal spreek en mensen heb leren kennen.”

Foto’s: Jackie Mulder

 

OOK INTERESSE IN VRIJWILLIGERSWERK?

Ontdek hier 1500 verschillende mogelijkheden in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *