Mensen redden vanachter je computer: word kaartenmaker bij het Rode Kruis

Tessa van Houtrijve geven, ontdekken, yongsters Leave a Comment

Het Rode Kruis heeft jou nodig. De organisatie heeft dringend behoefte aan kloppende kaarten van overstroomde gebieden in Zuid-Azië om miljoenen mensen die getroffen zijn door het natuurgeweld te voorzien van schoon drinkwater en voedsel, heeft de organisatie kaarten van de overstroomde gebieden nodig. Kloppende kaarten ontbreken echter en jij kunt helpen het rampgebied in kaart te brengen – gewoon thuis vanachter je computer.

Een derde onder waterflood

In Zuid-Azië zijn miljoenen mensen getroffen door overstromingen en modderstromen die veroorzaakt worden door heftige moessonregens. In India, Bangladesh en Nepal zijn al honderden slachtoffers gevallen. Gebouwen en bruggen zijn verwoest, er zijn voedseltekorten en door vervuild water breken ziektes uit. De regen houdt aan en het Rode Kruis vreest dat de situatie enkel zal verslechteren. In Bangladesh en Nepal staat momenteel een derde van het land onder water.

Het is cruciaal dat de voedselpakketten, schoon drinkwater en materialen voor onderdak die het Rode Kruis aanbiedt zo snel mogelijk de getroffen gebieden bereiken. Door de overstromingen en door bodemverschuivingen zijn veel van de reguliere wegen echter onbegaanbaar. Ook zijn veel kaarten van het gebied verouderd. Om de noodhulp op  juiste plek te krijgen heeft het Rode Kruis actuele kaarten nodig – en snel.

Wat kun jij doen?

Daarom doet de organisatie een wereldwijde oproep aan iedereen met een computer en een internetverbinding om te helpen de gebieden in kaart te brengen. Met behulp van actuele satellietbeelden tekenen vrijwilligers wegen, gebouwen en rivieren in om zo goede kaarten te creëren. Het Rode Kruis kan dan routes uitstippelen om de rampgebieden te bereiken. Mogelijk worden er ook open plekken gevonden die kunnen fungeren als helikopterlandplaats.

Meehelpen is simpel: je maakt een account aan bij OpenStreetMap, je bekijkt de instructies en je kunt aan de slag. In de onderstaande video zie je hoe mapping in zijn werk gaat. Het Rode Kruis geeft aan dat een halfuur van jou tijd hulpverleners al zeeën van waardevolle informatie kan helpen. Wil je graag meehelpen maar weet je niet zeker of je het kan? Maak je geen zorgen, niet alleen zijn de instructies zeer duidelijk, al je werk wordt ook nog eens nagekeken door een ervaren vrijwilliger van het Rode Kruis.

Hier vind je alle informatie en de instructies van het Rode Kruis. Doneer een halfuur van je tijd, red levens!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *