Je wordt bedankt!

Tessa van Houtrijve evenementen, geven, nieuws, samenleving, yongsters Leave a Comment

Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Hoog tijd om de ruim kwart miljoen (!) vrijwilligers die Amsterdam rijk is in het zonnetje te zetten. Bedenk wie volgens jou wel een bedankje verdient en lees verder hoe je dat kunt doen.

Iedere dag zetten duizenden Amsterdammers zich in als vrijwilliger. Als rondleider in Artis, als voetbalcoach of als begeleider bij het Leger des Heils: het vrijwilligerswerk is net zo divers als de mensen erachter. Op hun eigen manier dragen ze allemaal bij aan een mooiere, gezelligere, schonere of eerlijkere stad.

Het idee achter Nationale Vrijwilligersdag is om iets terug te doen voor al die duizenden vrijwilligers. Heb jij een buurvrouw die soep kookt voor bejaarden? Coacht jouw vader wekelijks trouw het voetbalteam van je broertje? Zet jouw huisgenoot zich in voor een duurzame samenleving door voedselverspilling tegen te gaan? Of word je misschien zelf geholpen door een taalmaatje of door een sportcoach? Hoe leuk is het dan om diegene te verrassen! Zo kun je meedoen aan Amsterdam Bedankt, de jaarlijkse actie van de Vrijwilligerscentrale Amsterdam. Via de VCA stuur je een kaartje per e-mail of ouderwets per post om eens gewoon eens dankjewel te zeggen voor iemands inzet voor de stad.

Naast het sturen van een bedankkaartje zijn er in december allerlei toffe bedankacties en evenementen waar je een vrijwilliger voor op kunt geven. Vrijwilligers zijn natuurlijk niet bepaald een homogene groep, maar no worries: de acties lopen zo uiteen dat er voor iedereen iets tussen zit. De arty types kunnen gratis naar verschillende musea, waaronder FOAM en het Stedelijk Museum. Verschillende theaters openen hun deuren voor vrijwilligers, waaronder zelfs Carré en het Concertgebouw (dan moet je wel heel snel zijn), maar ook kleinere locaties verspreid over de stad. Je kunt je laten pamperen in een spa of je opgeven voor een haar-metamorfose. Verder kun je gaan schaatsen, naar de film, een yogaklasje meepakken of gewoon een heerlijk stuk bananenbrood naar binnen werken: opties zat! Bekijk hier de volledige agenda om te kijken waar je jouw favoriete vrijwilliger blij mee kunt maken.

Ben je zelf vrijwilliger? Vergeet dan vooral jezelf niet! Je kunt gewoon jezelf opgeven voor één van de activiteiten. En no shame: gaan wij zelf ook lekker doen!

 

Ben je nog geen vrijwilliger maar wil je wel graag vrijwilligerswerk gaan doen? Bekijk dan hier de vacaturebank van de VCA. Met behulp van de filters kun je op zoek naar iets dat bij jou past.

 

Fotografie: Jan van Houtrijve

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *