In het zonnetje: Sebastiaan (33)

Elza van Oort geven, samenleving, yongsters Leave a Comment

Yongsters zet iedere maand een jonge vrijwilliger in het zonnetje. Deze maand is dat Sebastiaan Schellingerhout (33). Naast zijn vaste baan als operator bij een fabriek die luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen maakt, kan hij zijn creativiteit kwijt in het vrijwilligerswerk dat hij doet bij Amsterdam Spook.

Wat voor vrijwilligerswerk doe je?

“Op een dag liep ik  een vintage kledingwinkeltje binnen en daar raakte ik aan de praat met een vrouw. Zij vertelde mij dat ze vrijwilliger was bij Amsterdam Spook, en ze nodigde me uit om eens langs te komen. Dit was een succes, want inmiddels ben ik zelf ook vrijwilliger bij deze stichting. Amsterdam Spook bestaat uit een groep kunstenaars en creatievelingen die onwijs leuke feestjes organiseren, zoals Halloween. Mijn rol is voornamelijk het in elkaar knutselen van decoraties en alles opbouwen op de dag van het feest zelf. Ook loop ik natuurlijk in mijn eigen kostuums op het feestje rond. Omdat ik de MadHatter ben, kan ik dan heel goed mijn eigen kunst tentoonstellen.”

Waarom doe je juist dit vrijwilligerswerk?

“Creativiteit is mijn lust en mijn leven, dus deze stichting is mij op het lijf geschreven. Daarnaast is het vooral heel gezellig om met zo’n creatieve en diverse groep alles te bedenken en in elkaar te knutselen en zulke grote projecten te organiseren. Het is iets wat we normaal niet doen.

De groep is heel internationaal, de vrijwilligers komen van verschillende delen van de wereld. Ik denk dat we ons daarmee onderscheiden. Er zijn kostuummakers, er is iemand die special effects doet in de tv en gaming wereld, er is een glas kunstenaar, maar er zijn ook creatieve hobbyisten. Al deze mensen samen geeft echt een hele creatieve en leuke sfeer”.

“We willen iets ongekends neerzetten, wat de mensen keer op keer zal verassen.”

Wat maakt het zo bijzonder voor jou?

“Doordat wij deze feesten organiseren, geven wij zoveel mensen een nacht die zij nooit zullen vergeten. De feesten zijn heel kunstzinnig en over de top. Vorig jaar had het Halloween feest het thema “Toyland”. Buiten de feestzaal waren er veel leuke activiteiten te doen, zoals je eigen speelgoed maken met verschillende stukken speelgoed en daar kon je vervolgens een filmpje mee maken, een paardenrace waarbij de deelnemers op stokpaardjes reden, een photobooth waarbij het leek alsof je in een speelgoedverpakking stond en een filmzaal waar je even uit kon rusten. Onze Halloween feesten zijn echt niet te vergelijken met andere feesten en dat is waar we naar streven. We willen iets ongekends neerzetten, wat de mensen keer op keer zal verassen. De samenwerking leidt tot dit resultaat, en de energie die dat geeft, dat is echt een fantastisch en dankbaar gevoel. Het is iets wat onbetaalbaar is.”

 

De foto’s zijn gemaakt door Huub Zeeman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *