In het Zonnetje: Marloes (25)

Elza van Oort geven, samenleving, yongsters Leave a Comment

Yongsters zet iedere maand een jonge vrijwilliger in het zonnetje. Deze maand is dat Marloes van Haastrecht (25). Marloes heeft net haar master opleiding Geneeskunde aan de UvA afgerond. Sinds kort zet zij zich in als vrijwilliger voor de organisatie IFMSA Tienerwijs, waarbij ze relationele- en seksuele voorlichting geeft aan kinderen op basisscholen.  

Marloes van Haastrecht (25)

Wat voor vrijwilligerswerk doe je?

“Ik geef relationele- en seksuele voorlichting aan basisschoolkinderen in groep 7 en 8 in Amsterdam. Dit doe ik vanuit de organisatie IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) Tienerwijs. Basisscholen kunnen zich bij deze organisatie aanmelden. Vervolgens komen vrijwilligers, zoals ik, in tweetallen gratis voorlichting geven. De voorlichting bestaat uit twee lessen: de eerste les is een relationele les, waarbij wordt gepraat over onderwerpen als verliefdheid, relaties en wat er in de puberteit gebeurt. De tweede les is een seksuele les: deze les gaat meer over het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Elke les beginnen we met een ijsbreker spel, waarbij we proberen de kinderen aan het nadenken te zetten. Daarna doen we twee klassikale opdrachten. De les sluiten we af met een vragen box, waarbij de leerlingen anoniem vragen kunnen inleveren. Deze vragen beantwoorden wij dan, wel alleen als we ze gepast vinden haha”.

Waarom doe je juist dit?

“Ik kwam dit vrijwilligerswerk tegen in een tijdschrift van de universiteiten. Lesgeven aan kinderen van deze leeftijd sprak mij aan, en dit leek mij een goede manier om erachter te komen of lesgeven ook echt iets voor mij is. Ik vind kinderen een leuke doelgroep, omdat ze onverwachts en heel oprecht kunnen zijn. Via dit werk kan ik de kennis die ik tijdens mijn opleiding heb opgedaan op kinderen overbrengen. Daarbij vind ik seksuele voorlichting ook heel belangrijk. Het mooie van deze organisatie vind ik dat de voorlichting gratis wordt aangeboden. Met behulp van een presentatie proberen wij veel en goede informatie over te brengen. Wij benoemen de dingen echt. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige juffen en meesters misschien lastig(er) kan zijn om dit onderwerp te bespreken.”

Wat maakt het zo bijzonder voor jou?

 Ik heb wel het idee dat wij iets bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Ook merk ik dat kinderen het echt interessant vinden. Het valt me op dat ieder kind heel anders reageert op de voorlichtingslessen, één kind bijvoorbeeld wist er al heel veel van af en vond de voorlichting erg leuk, een ander was oprecht geïnteresseerd omdat hij er nog weinig van af wist en een ander hangt meer de clown uit. Ik weet nog wel dat ik seksuele voorlichting kreeg; de jongens en de meisjes werden apart voorgelicht. Bij mij is er niet veel van blijven hangen. Door het pakket dat wij aanbieden, wordt er veel meer aandacht geschonken aan dit onderwerp, wat de kinderen hopelijk wel bij blijft!”

Ook impact maken?

Kies iets dat aansluit bij jouw talenten en agenda. Eindeloze mogelijkheden als vrijwilliger: vacaturebank.vca.nu

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *