In de schijnwerpers – Stichting MOVE

Elza van Oort ontdekken, samenleving, yongsters Leave a Comment

Vanaf deze maand zal Yongsters iedere maand een bijzondere, leuke, gekke of interessante vrijwilligersorganisatie in de schijnwerpers zetten. Want ben je misschien op zoek naar vrijwilligerswerk, maar weet je niet zo goed wat je wilt doen? Of ben je niet zo bekend met de vrijwilligersorganisaties die er zijn? Wij geven je graag een kijkje in deze wereld. En wie weet is deze organisatie wel wat voor jou!

Hoe het ooit begon..

Een succesvol project, waarbij kinderen en studenten zich samen hebben ingezet voor hun buurt, leidde in 2009 tot de oprichting van stichting Move. Dit succes leidde tot één doel: door heel Nederland Move-projecten starten. En waar een wil is, is een weg. Stichting Move is gegroeid van een studenteninitiatief in Utrecht naar een landelijk actieve organisatie in grote studentensteden.

Wat doet stichting Move?

Samen met studenten uit heel Nederland laat Move jongeren uit minder bedeelde wijken zien hoe zij hun wereld kunnen veranderen. Door het koppelen van studenten aan jongeren, en door samen in actie te komen voor hun omgeving, merken de jongeren wat ze kunnen bereiken en welke impact ze kunnen hebben op hun eigen leefomgeving. Move was eerst vooral actief op bassisscholen, maar sinds kort zijn ze met een nieuw project ook op vmbo scholen te vinden.


De Move-projecten op basisscholen bestaan uit twee onderdelen: een buurttraject en een actief uitstapje. In het buurttraject kijken de jongeren samen met de studenten naar wat er beter kan in de wijk, en vervolgens gaan ze aan de slag om dit plan uit te voeren. Projecten die hieruit zijn ontstaan zijn bijvoorbeeld “gezonde sport- en spelletjesmiddag met ouderen” en “een gezonde markt voor een gezonde wijk”. Tijdens het uitstapje worden de kinderen kort ondergedompeld in het studentenleven en maken ze zoal kennis met nieuwe sporten, studies en mogelijkheden.

“Move your world”

Op het vmbo is Move momenteel actief met het project “Move your world”. Met dit project worden jongeren gestimuleerd om vanuit hun eigen ideeën en talenten in actie te komen voor een ander. Het draait allemaal om samenwerken, het verkennen van de mogelijkheden en de acties in de praktijk brengen. Waar dit toe leidt? Jongeren leggen bijvoorbeeld aan ouderen uit hoe een smartphone werkt, ze ruimen zwerfafval op of ze plakken complimentjes op spiegels in paskamers.

 


Wil jij zelf in actie komen?

Wil jij kinderen laten ontdekken dat ze de wereld kunnen veranderen? Zet je dan als student in! Met een commissie van je studie-, studenten- of sportvereniging kun je impact maken. Hier lees je meer! Of wil je leiderschaps- en coachingskills op doen? Je kunt je ook inzetten als trainer/coach bij het project “Move your world”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *