Herdenken en vieren: Leuke en bijzondere evenementen op 4 en 5 mei

Elza van Oort evenementen, nieuws, yongsters Leave a Comment

4 mei: de Nationale Herdenkingsdag, de dag waarop we ieder jaar stil staan bij oorlogen die worden gevoerd en de slachtoffers van dit oorlogsgeweld. Gevolgd door 5 mei: de Nationale Bevrijdingsdag, de dag waarop we stilstaan bij vrijheid en dit vieren. Door heel het land worden er activiteiten, initiatieven en festiviteiten georganiseerd rondom het thema herdenking en vrijheid. Hieronder een overzicht van enkele bijzondere en leuke initiatieven in Amsterdam.

Oorlog in mijn buurt

Van Noord tot Zuid en van Oost tot West: elk stadsdeel heeft zijn eigen verhalen en geschiedenis. Ben jij benieuwd naar wat er zich in jouw stadsdeel heeft afgespeeld? 70 Amsterdamse kinderen van 11-12 jaar zullen oorlogsverhalen vertellen van ouderen die tijdens de oorlog in hun buurt woonden. Dus zie je op 5 mei in jouw (of een andere) buurt een kind op een zeepkistje staan, schroom dan niet en luister naar het verhaal wat hij of zij over de buurt te vertellen heeft. Lees hier meer.

Artis in de oorlogstijd

Naar aapjes kijken, uren de vele gekleurde vissen in de aquaria aanschouwen of was je toch helemaal weg van de leeuwen? De dieren in Artis zijn je vast niet onbekend, maar wist je ook dat Artis een onderduikplaats was voor vele mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dat terwijl de Duitse soldaten er juist naartoe gingen voor een dagje uit. Op 4 en 5 mei zijn er speciale routes in Artis die je kunt lopen waarbij je meer te weten komt over de gebeurtenissen die zich hier in de oorlogstijd hebben afgespeeld. Meer informatie vind je hier.

Oorlogswandeling in Amsterdam Oost (Transvaalbuurt)

Ken je Amsterdam Oost als je broekzak? Shoppen in Oostpoort, in het weekend een biertje doen bij brouwerij Troost en bij mooi weer een picknickkleedje uitleggen in Park Frankendael. Dit is het leven zoals het er nu uitziet, maar hoe zag dat er voor de oorlog uit? Tot aan de Tweede Wereldoorlog woonden er in de Transvaalbuurt voornamelijk Joodse mensen. Hierdoor is deze buurt zo zwaar getroffen tijdens de Holocaust. Ben jij benieuwd naar de geschiedenis van deze buurt in de oorlogstijd? Jo Haen vertelt je er meer over tijdens deze oorlogswandeling. Reserveren kan hier

Vrijheidskaravaan

Ga je mee op reis? In het “Nieuwe Westen” kun je op 5 mei nieuwe plekken ontdekken tijdens de Vrijeheidskaravaan. Niet alleen kun je aanschuiven voor een ontbijt, lunch of diner bij verschillende bevrijdingsmaaltijden in Meram restaurants. Er vinden tussendoor ook verschillende activiteiten plaats, waar je gratis naar toe kunt. Klinkt dit als muziek in de oren? Aanschouw en beluister dan ook na de lunch een groot bevrijdingsconcert, waarbij bevrijdingsliederen in verschillende talen en muziekstijlen gezongen zullen worden. Toch meer zin in een avondje lachen? ’s Avonds kun je je lachspieren trainen bij de Comedy For Freedom aan de oever van de Sloterplas. Hier vind je meer informatie.

Bevrijdingsdans Festival

Wat is er nou leuker dan dansend de vrijheid te vieren? Dat kan op het Museumplein, waar dit jaar voor de tweede keer het Bevrijdingsdans Festival plaats vindt. Naast dat er verschillende dansoptredens te zien zijn: van Tango en Zouk tot aan Cubaanse Salsa, kun je ook verschillende workshops volgen waarin je zelf de heupen los kunt gooien. Daarna kun je je moves meteen in de strijd gooien bij de Silent Disco onder de Bevrijdingsboom. Het festival duurt van 14:00 tot 20:00 uur en is geheel gratis! Hier lees je meer over de programmering.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *