“Vrijwilligerswerk is goed om uit je kleine studentenwereldje te komen”

Redactie Yongsters geven, reizen, samenleving Leave a Comment

Berend Smits (23) studeert natuurkunde in Amsterdam. Hij heeft een bijbaantje bij groothandel De Kweker én hij doet vrijwilligerswerk bij vluchtelingenorganisatie van Amstel tot Zaan. Daar werkt Berend als taalcoach.

“Elke week spreek ik anderhalf uur af met Abdulwali (30), een vluchteling uit Somalië.  We babbelen een beetje, zodat hij aan zijn Nederlands werkt en ik help hem met praktische zaken. Zo zijn we laatst bezig geweest om een tramabonnement aan te vragen. Dat was een hele uitdaging, zelfs voor mij.”

Iedereen is welkom
“Ik heb me aangemeld voor vrijwilligerswerk bij Vrijwilligers Centrale Amsterdam, nadat ik een nieuwsitem had gezien over vluchtelingen. Zweden meldde dat vluchtelingen welkom waren en dat zij goed behandeld zouden worden. Vervolgens discussieerden Nederlandse politici of Nederland 200 of 250 vluchtelingen moest toelaten. Dat vond ik zo bizar, dat ik besloot dat ik vluchtelingen wilde helpen.

VCA ging met mij op zoek naar geschikt vrijwilligerswerk. Zo ben ik er vanaf eind vorig jaar ingerold. De man die ik help is zelf nog jong, dertig jaar. Hij woont in Amsterdam, heeft bij een wasserette gewerkt en gaat in september een studie volgen. We kunnen het goed met elkaar vinden. Onze gesprekken zijn heel persoonlijk en er is een soort vriendschap ontstaan. Hij vertelt mij vaak verhalen over Somalië, over stammenoorlogen en hun cultuur. Ik vertel hem over Nederlandse gewoontes, het nieuws en Amsterdam.”

Wat betekent ‘Nu komt de aap uit de mouw’?
“Veel vrijwilligers in dit project geven de mensen die zij helpen huiswerk. Ik merk dat ik daar heel losjes in ben. Liever maak ik een praatje met hem of ga ik een stuk met hem fietsen. Dat laatste vindt hij nog steeds lastig. Hij gaat langzaam vooruit, dit komt deels door zijn rugklachten. Deze klachten zorgen ervoor dat hij niet zo vaak naar buiten gaat. Hierdoor merk ik dat het van grote waarde is dat ik langs kom. Hij wordt op die manier gedwongen Nederlands te praten. Als ik bij hem ben, dan ligt er al een stapeltje boeken klaar, waar woorden of uitdrukkingen in staan die hij niet begrijpt. Een tijdje geleden vroeg hij: Wat betekent ‘nu komt de aap uit de mouw’?

Andersom neem ik ook boeken, films of kranten voor hem mee. Toen de aanslag op Charlie Hebdo had plaats gevonden, nam ik de Volkskrant voor hem mee. Achteraf kon ik mezelf voor mijn kop slaan. Hij is een moslim en die dag had de krant de profeet afgebeeld op de voorpagina. Dat mag niet van zijn geloof. Gelukkig heeft hij er nooit wat van gezegd. Ik sta niet stil bij dat soort dingen.”

Bijzonder
“Dit project is voor mij heel bijzonder. Ik kan iemand helpen met dingen die voorheen zo vanzelfsprekend leken. Daarnaast leer ik veel over zijn cultuur en land. Het is heftig om verhalen over zijn familie in Somalië te horen. De afstand tussen nieuws over Somalië in de Westerse wereld en de realiteit is groot. Dat merk je door met een vluchteling te spreken.
Dit werk is zeker een aanrader voor andere studenten, want het is goed om af en toe even uit je kleine studentenwereldje te komen en anderen te helpen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *