Van drugs naar vrijwilligerswerk

Redactie Yongsters geven, samenleving, toekomst Leave a Comment

Mark (28) zag , zoals hij zelf zegt, 10 jaar lang ‘de andere kant van het leven.’ Geld, drugs en seks waren aan de orde van de dag. Nu is hij vrijwilliger en gaat hij onder meer met ouderen mee naar het ziekenhuis.

Mark omschrijft zichzelf als een gevoelig persoon. Wie hem ziet heeft geen idee wat er de afgelopen 10 jaar heeft afgespeeld in zijn leven. Maar waar begon het? Mark vertelt:

‘Op mijn 16e begon ik op de middelbare school met blowen. Ik werd gepest, omdat ik stotterde. Met de emoties die dat met zich meebracht kon ik niet goed omgaan. Ik kwam in contact met de verkeerde mensen en nam al snel mijn eerste lijntje coke.’

De rest is geschiedenis. Mark verloor zichzelf zo erg in de cocaïne dat hij meermaals op het randje van de dood heeft gebalanceerd. Twee keer lag Mark met hartproblemen in het ziekenhuis. Eyeopeners waren het niet, het geld lonkte en alles wat dat met zich meebracht. Vrouwen, dure auto’s, een huis, aanzien etc. Tot eind 2014 de knop omging. Mark wilde de drugs achter zich laten en besloot af te kicken. ‘’Het was niet de eerste keer dat ik wilde stoppen met de cocaïne. Ik heb al eerder een keer maanden in Zuid-Afrika gezeten om van de drugs af te komen. Toen hield ik niet vol’’, vertelt Mark.

Nu is Mark vastberaden om voorgoed vaarwel tegen de drugs te zeggen. Om ervoor te zorgen dat hij volhoudt zijn er ook al toekomstplannen uitgezet. Mark wil niks liever dan werken op een booreiland. Om de tijd te overbruggen vult hij nu zijn dagen in met meetings en vrijwilligerswerk. ‘Als je een jaar geleden tegen me had gezegd dat ik nu vrijwilligerswerk zou doen had ik je uitgelachen’, zegt Mark glimlachend.

Waarom Mark werk doet wat hem geen geld oplevert? ’Je krijgt er zo veel meer voor terug’, legt hij uit. Mark is nu drie dagen per week bezig met vrijwilligerswerk. Hij gaat onder meer mee met ouderen die naar het ziekenhuis moeten. ‘Als ik zie hoe gelukkig ze worden van mijn aanwezigheid, maakt mij dat ook gelukkig. Het doet me zo goed dat ik iets kan betekenen voor die ouderen’, zegt Mark.

Naast het dromen over een vaste baan denkt Mark stiekem ook al aan een gezinnetje. ‘Maar eerst moet ik voorlopig nog aan mezelf werken’, zegt Mark. Vervolgt: ‘Ik heb de afgelopen 10 jaar zo veel mensen pijn gedaan met mijn verslaving, ook dat moet ik herstellen. Mijn vader wil nog geen contact met mij, wat ik kan begrijpen. Daar wil ik alles aan doen om dat te herstellen.’

Foto: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *