Tieners en gehandicapten maken graffitikunst

Tessa van Houtrijve geven, samenleving Leave a Comment

Zes blauwe doeken stonden afgelopen zaterdagmiddag 10 juni klaar op het dakterras van Philadelpia Zorg aan de Kinkerstraat. Een paar uur later droogde de zon de kersverse kunst op terwijl zeven tieners en zes Philadelphia-cliënten tevreden het resultaat bekeken. “Een succesvol project met gemotiveerde mensen”, zo vat Joep, begeleider bij Philaldelphia, de middag samen. Vrijwilligersorganisatie Serve the City zette het jeugdproject op met als doel om tieners kennis te laten maken met een speciale doelgroep: de geestelijk beperkte cliënten van Philadelpia.

Tekst: Matilde Newman
Afbeeldingen: Kim Cerrone

ramon-enea


Deelnemers Enea en Ramon

Schuchter staat het groepje tieners te kijken naar de lege doeken. Maar als ze even later gekoppeld zijn aan een maatje van Philadelphia komen ze langzaam los. Cliënt Ramon verstopt zich eerst nog even achter een pilaar maar als de 16-jarige Enea aan hem vraagt welke kleur hij als eerste kiest uit de doos met spuitbussen is hij er als de kippen bij. Hij kiest felgroen. Samen overleggen ze wat ze willen maken en ondanks dat het soms wat ongemakkelijk voelt, gaan ze enthousiast aan het werk.

De zestienjarige Amy heeft al vaker meegedaan met projecten van Serve the City. Nu er speciaal voor jongeren projecten werden georganiseerd wist ze het wel: ze wil graffitispuiten met een leuke doelgroep. Ze spoorde haar vriendinnen aan met het project mee te doen terwijl Matilde, projectleider bij Serve the City, het project organiseerde. En zo stonden zaterdagmiddag 10 juni een designer, een groep tieners en een groep verstandelijk gehandicapten klaar voor een middag vol graffiti. “Zeker voor herhaling vatbaar”, oordeelt Matilde na afloop. “Iedereen heeft het naar zijn zin gehad en bovendien hebben ze er allemaal van geleerd. De tieners leerden werken met een doelgroep met wie ze anders niet zo snel in aanraking zouden komen en hetzelfde geldt voor de gehandicapten. Zij vinden het fijn als ‘gewone’ mensen hun leefwereld een beetje begrijpen. We gaan het zeker vaker doen!”

Serve the City is een vrijwilligersorganisatie die laagdrempelige projecten aanbiedt aan vrijwilligers. Sinds dit jaar is er een speciale jongerentak: StC Impact. Klik hier voor meer informatie.  Wil je ook eens meedoen met een vrijwilligersproject van Serve the City of ben je op zoek naar een (maatschappelijke) stageplek? Kijk op de website of neem contact op: matilde@stcamsterdam.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *