“Mijn leeftijdsgenoten weten vaak niet waarom ze geen vrijwilligerswerk doen”

Redactie Yongsters geven Leave a Comment

Joanne (14) was 10 toen ze voor het eerst met haar moeder meeging naar het Slotervaart Verpleeghuis om daar te helpen bij het kerstdiner. Ze merkte toen hoe fijn ze het vond om ouderen, die vaak die hele dag in tamelijk sombere ruimtes zitten, op te vrolijken door puur en alleen maar met ze te praten en naar ze te luisteren.

Inmiddels gaat Joanne elke week langs bij een kleinschaligere woongroep voor ouderen om daar deel te nemen aan de gespreksgroep. De meeste ouderen daar hebben last van vergevorderde dementie. “Dit levert soms moeilijke momenten op voor mij. Sommige ouderen kunnen heel fel uit de hoek komen en worden soms zelfs agressief en onaardig.” De afgelopen tijd heeft Joanne hier mee leren omgaan en heeft ze een dikkere huid gekregen. “Dit werk moet je leren”, vertelt ze.

“Maar het is vooral heel erg mooi werk. Soms heeft een bewoner een helder moment en dat is prachtig om te zien. Laatst liep ik met een mevrouw mee naar buiten die even wilde roken. Je zag in haar ogen dat ze een helder moment had en ze begon verhalen te vertellen over vroeger. Dit zijn mooie momenten omdat je bijdraagt aan de soms enige fijne momenten op een dag van iemand.”

Vaak moet Joanne een uurtje school missen door haar vrijwilligerswerk en daarom krijgt ze af en toe vragen van nieuwsgierige vriendinnen. “Ze zijn benieuwd naar wat ik meemaak maar ze vinden het wel raar dat ik dit voor mijn plezier doe. Omdat ik merk dat mijn leeftijdsgenoten nooit kunnen vertellen waarom ze nou echt geen vrijwilligerswerk doen ga ik voor een schoolproject deze zomer uitzoeken wat nou de echte beweegredenen zijn van jongeren om wel of geen vrijwilligerswerk te doen. Het feit dat ik jong ben is erg fijn voor de ouderen want het haalt hun uit hun dagelijkse sleur. Daarom zijn juist jongeren zo hard nodig.”

Joanne gaat deze zomer jongeren interviewen over hun motivaties voor het wel of niet doen van vrijwilligerswerk. Ze is nog hard op zoek naar jongeren die door haar geïnterviewd zouden willen worden. Heb jij een paar uurtjes de tijd deze zomer om Joanne te helpen? Mail dan naar redactie@yongsters.nl

Foto: Sabine Rikkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *