“Mijn aanpak is makkelijk zijn en grapjes maken!”

Redactie Yongsters geven, samenleving Leave a Comment

Metta Touray zat vorig jaar in Zuid-Afrika, waar zij vijf maanden hielp in een kindertehuis. Nu is ze eerstejaars geschiedenis studente aan de UvA. En leest ze Nour anderhalf uur per week voor, om haar zo te helpen met haar taalachterstand.

Herinneringen aan vroeger
“De Voorleesexpress had flyers neergelegd in een gebouw waar ik les krijg. Ik zag het liggen en raakte meteen enthousiast om mee te doen. Het is een organisatie dat zich inzet voor kinderen met een taalachterstand. Het traject duurt twintig weken en het is de bedoeling dat de vrijwilliger wekelijks gaat voorlezen bij een kind thuis. De Voorleesexpress haalde meteen herinneringen aan vroeger naar boven. Mijn zusje en ik waren allebei gek van lezen. Ik las haar vaak voor. Nog steeds vind ik het leuk om boeken te verslinden. Het idee dat ik mijn passie kan overdragen op andere kinderen, zorgt ervoor dat ik dit werk met plezier doe.”

Giechelen is niet hetzelfde als schateren
“De Voorleesexpress werkt voornamelijk met allochtone gezinnen. Vaak kunnen ouders hun kinderen niet goed helpen met hun taalachterstand. Het meisje dat ik help heet Nour, van oorsprong is zij Tunesisch. Nour kan goed zelfstandig lezen, alleen haar woordenschat is zeer beperkt. Haar ouders willen haar graag helpen, maar kennen niet alle Nederlandse woorden. Zij zijn mij zeer dankbaar dat ik langskom en vragen vaak of ik blijf eten.”

“Doordat ik het leuk en dankbaar werk vind, denk ik dat ik dit traject opnieuw start, als mijn avonden met Nour voorbij zijn. Zij is een lief en enthousiast meisje, wat mij inspireert om anderen te helpen. Soms merk ik aan haar dat ze bepaalde woorden niet begrijpt. Zo vroeg ik een keer: ‘Weet je wat giechelen betekent?’ Dat wist zij niet, ik legde het haar vervolgens uit. Een tijdje later zei ze plotseling:  ‘Giechelen is niet hetzelfde als schateren, he?’ Ik vond dat een bijzonder moment. Door haar opmerking besefte ik dat zij leert tijdens de voorleesavonden. Het is een mooie manier om kinderen wat bij te brengen. Andersom leer ik ook van vrijwilligerswerk. Ik sta open voor anderen en ik kan mensen helpen met dingen die voorheen zo vanzelfsprekend leken. Mijn aanpak hierbij is makkelijk zijn en grapjes maken.”

Begeleiding
“De begeleiding van de Voorleesexpress is ontzettend goed. Ze organiseert de eerste maand een introductiebijeenkomst. Daarnaast is een locatie coördinator altijd beschikbaar om advies of tips te geven. Ook geeft de Voorleesexpress interactieve voorleestraining. Het is fijn dat de organisatie al deze mogelijkheden biedt. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan is er hulp en het is leuk om ervaringen uit te wisselen met andere vrijwilligers.”

Tussenjaar in Zuid-Afrika
“Ik hecht veel waarde aan vrijwilligerswerk omdat ik het in mijn tussenjaar ook heb gedaan. Ik wilde graag anderen helpen en langer op één plek blijven, zodat ik mensen en het land goed leerde kennen. Wat ik belangrijk vond, was dat het een ongebruikelijk en bijzonder land zou zijn. Uiteindelijk heb ik vijf maanden geholpen in een kindertehuis in Zuid-Afrika. Dit was zo een bijzondere en mooie ervaring, dat dat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan mijn motivatie om opnieuw anderen te gaan helpen. Naast mijn eerdere ervaringen met vrijwilligerswerk, vind ik het prettig dat het voorlezen weinig tijd in beslag neemt. Zo valt het makkelijk te combineren met mijn bijbaantje in de supermarkt en studie. Ik vind dat iedereen minimaal een korte periode in zijn of haar leven maatschappelijk betrokken moet zijn, door middel van vrijwilligerswerk. Dan kunnen veel mensen geholpen worden.”

Op het moment is de Voorleesexpress nog op zoek naar jonge vrijwilligers. Kijk op http://voorleesexpress.nl/ voor meer informatie en om je aan te melden als vrijwilliger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *