Jongerenmaatjes – “Ik leer veel nieuwe mensen kennen”

Redactie Yongsters geven, samenleving, toekomst Leave a Comment

De Amsterdamse Nora Chekrouni (21) is derdejaarsstudent psychobiologie aan de UvA en vrijwilligster bij See You, een initiatief van de Regenboog Groep. Eens in de twee weken spreekt Nora af met haar maatje en doen ze leuke dingen.

See You
Jongeren die zich aanmelden bij See You hebben allemaal een psychische beperking en (vaak daardoor) moeite met sociaal contact. Nora is vorig jaar gekoppeld aan een meisje van ongeveer dezelfde leeftijd. Ze spreken eens in de twee weken af, een jaar lang. “We maken vaak een wandeling door het park of gaan bijvoorbeeld ergens iets drinken. Het gaat vooral om de gezelligheid met elkaar. Laatst ben ik met mijn maatje naar het Allard Pierson museum geweest en dat was verrassend leuk!”Jonger aldus Nora.

Nora maakt duidelijk dat deelnemers van See You sociale contacten en gezelligheid missen, maar dat het zeker geen kansloze jongeren zijn. “De jongeren functioneren vaak prima, maar hebben het op het sociale vlak soms lastig.” Haar maatje heeft bijvoorbeeld een masteropleiding afgerond en werkt nu fulltime. Nora benadrukt dat de vrijwilligers bij See You geen professionele hulpverleners zijn en dat het puur om het sociale contact gaat. “Ik weet natuurlijk dat mijn maatje net even iets anders is dan een ander, maar dat komt nooit ter sprake.”

Leren in de praktijk
Nora zet zich graag in voor anderen en See You sluit goed aan bij haar opleiding. “Ik leer tijdens mijn opleiding veel over het brein, maar miste de praktijkervaring. Ik wilde in het echt ervaren hoe die verschillende processen werken.” Ze ziet bepaalde dingen die zij in haar opleiding leert nu terug in de praktijk.

Gedurende het project heeft Nora een aantal trainingen gevolgd. “Je krijgt een basistraining, verspreid over drie bijeenkomsten. Hier krijg je tips die goed bruikbaar zijn in de praktijk. Je wordt dus niet zomaar in het diepe gegooid. Er zijn ook regelmatig intervisiebijeenkomsten om in contact te komen met andere buddy’s. Als ik tegen dingen aanloop kan ik dit met andere vrijwilligers bespreken. Er worden ook casussen voorgelegd over hoe te reageren in bepaalde situaties. Erg handig om op deze manier van elkaar te leren.’’

Drijfveren
“Om dit vrijwilligerswerk te doen moet je gedreven zijn en het echt leuk vinden. Iemand bouwt op jou dus je kan niet zomaar een afspraak afzeggen”, zegt Nora. Volgens haar kan iedereen het doen, zolang je maar wilt. “Ik haal er veel voldoening uit en wat ik er leuk aan vind, is dat ik veel nieuwe mensen leer kennen.”

Op de vraag of See You de jongeren uiteindelijk verder brengt antwoordt Nora: “Ja zeker! Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar die gezelligheid is juist waar die jongeren behoefte aan hebben. Trouwens, ik krijg er zelf ook veel voor terug. Ik leer niet alleen van de bijeenkomsten, maar ook van mijn maatje”.

Vrijwilligerswerk is volgens Nora zowel een aanvulling op je CV als een verrijking voor jou als persoon. “Je hoeft je niet perse voor een jaar ergens aan te binden. Je kunt ook eens beginnen met een keer iets doen wat jou leuk lijkt. Het feit dat anderen zien dat je maatschappelijk betrokken bent kan je wellicht helpen in de toekomst. Ik doe nu iets wat in lijn staat met mijn studie, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Ik zou het iedereen aanraden.”

Het project See You heet tegenwoordig Jongerenmaatjes. Wil jij ook maatje worden? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *