Interview: Piet zijn als vrijwilliger

Anjali Mahabier geven, samenleving, yongsters Leave a Comment

Fenna Visser (18) is inmiddels zes jaar een trouwe piet bij de Amsterdamse Sinterklaasintocht. De intocht vindt elke derde zondag van november plaats en bestaat voor haar als vrijwilliger naar eigen zeggen uit niet meer dan 5 uur ’s ochtends uit bed stappen en de hele dag ‘Piet’ uithangen. Sinds dit jaar heeft ze ook de functie van commandant verworven. Dit houdt in dat ze een groep pieten begeleidt. Hier volgt een kort interview.

Hoe ben je op het idee gekomen dat het wellicht iets voor jou zou kunnen zijn om in de rol van ‘Piet’ stappen?

Ik woonde met mijn ouders vlak langs de route van de Sint. Dat was elk jaar een ongelooflijk spektakel; hordes van vrolijke pieten die langskwamen. Op een gegeven moment kwam ik in contact met iemand die zich voor de kostuums inzette. Zo werd ik me bewust van het feit dat er een hele organisatie achter schuilgaat. Een vriendin en ik hebben ons er toen samen voor aangemeld. Inmiddels doe ik al zes jaar mee en heb ik door goede contacten binnen de organisatie kunnen opklimmen naar de functie van commandant.

Wat is jouw motivatie destijds geweest om dit idee in een aanmelding om te zetten?

Ik hou best wel van toneelspelen. Het zijn van Piet is niets anders dan een rol aannemen. Het leuke aan deze rol is echter dat je mag zijn wie je wilt zijn – alle sociale grenzen vallen weg. Hierdoor ben ik dichter tot mezelf gekomen; je leert meerdere aspecten van jezelf zien. En omdat je dit met z’n allen doet, voelt het op een gegeven moment echt alsof je met een boot vanuit Spanje bent gekomen. De magie gaat erdoor leven.

 

Wat vind je aan specifiek dit vrijwilligerswerk zo leuk? Zitten er ook mindere kanten aan?

Wat je merkt is dat de kinderen echt heel blij ervan worden. Ik heb zelf niets met tradities – maar als ik de gezichten van die kinderen zie, vind ik deze traditie toch echt de mooiste. En alle vrijwilligers doen dit vanuit hun hart en zijn er gepassioneerd over, ongeacht de baan die ze hebben of hun politieke voorkeur. Dat verbindt. Het is een nieuwe sociale wereld die voor je opengaat.

Wat ik jammer vind is dat het maar één keer per jaar is. Maar dat is ook de spanning en het charme van dit sprookje, naar mijn mening.

Welke jeugdherinneringen heb je nog als het gaat om Sinterklaas en de Pieten en hoe verhoudt dat zich tot deze nieuwe ervaring als Piet zelf?

Wij woonden vlak langs de route van de intocht. Voor ons begon het daarom altijd wat eerder dan voor anderen, omdat wij de voorbereidingen zagen. Het lastige altijd was om een goed plekje te vinden. Soms zat ik bovenop een meterkast, en vaak mocht ik op de schouders van mijn vader zitten. Hoe dan ook, ik was me er altijd van bewust hoe blij ik mocht zijn dat ik erbij was. Het idee dat ik die blijdschap nu bij andermans kinderen bezorg, is erg bevredigend. Ook moet ik zeggen dat het leuk is om als Piet door de binnenstad te lopen. Ik loop daar natuurlijk veel vaker doorheen, maar als Piet is het op de een of andere manier een hele andere belevenis.

________________________________________________________________________________________________________________

Dit jaar is de 80e intocht door Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam georganiseerd. Door de belangeloze inzet van zo’n 1200 vrijwilligers en de steun van vele grote en kleine sponsors is de intocht van de Sint in Amsterdam ieder jaar weer een fantastisch feest voor kleine en grote Amsterdammers. Wil jij volgend jaar ook meedoen? Dat kan! Stuur een mailtje (vanaf september 2019) naar info@sintinamsterdam.nl; wie weet ben je er volgend jaar dan bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *