“Het is karma!”

Redactie Yongsters geven, samenleving, toekomst Leave a Comment

Bij het Blauwe Theehuis in het Vondelpark vertelt Joyce Korenhof (25) haar inspirerende verhaal. Joyce was na haar studie Reclame Marketing en Communicatie werkzaam bij een PR-bureau, maar vertrok al snel voor drie maanden naar Barcelona. Eenmaal thuis begon het solliciteren. Ze werd veel uitgenodigd, maar telkens afgewezen op te weinig werkervaring.  Na drie maanden solliciteerde ze op een vrijwilligersfunctie bij Don Bosco Jonathan. Een keuze die voor Joyce goed heeft uitgepakt.

Manusje van alles
Don Bosco Jonathan (DBJ) organiseert groepsactiviteiten voor jonge dak- en thuislozen en (aanstaande) jonge vaders en moeders. Tijdens een potje bowling of paintball krijgen jongeren de kans om hun sociale netwerk te versterken. Joyce stuurde een sollicitatiebrief en werd tijdens een gesprek gewaarschuwd: “Ze vroegen of het mij duidelijk was dat het om een vrijwilligersfunctie ging. In mijn brief schreef ik namelijk dat ik hier graag mijn carrière wilde starten”, aldus een lachende Joyce. Dat het vrijwilligerswerk was wist de Amsterdamse maar al te goed en al snel zat zij drie dagen per week op kantoor als ‘manusje van alles’.

Er was genoeg ruimte voor eigen inbreng en Joyce schreef onder andere een projectplan voor het bereiken van een nieuwe doelgroep: jonge vaders. “Ik kreeg de volledige vrijheid om het plan te ontwikkelen. Af en toe werd mijn werk natuurlijk wel aangescherpt en zodoende leerde ik er zelf ook weer van”. Het project werd uiteindelijk gesubsidieerd en uitgevoerd. Vanaf de eerste week bij DBJ wist Joyce meteen dat zij met deze doelgroep wilde blijven werken: “Ik had nooit eerder beseft dat er zoveel jongeren waren voor wie de dingen die ik deed niet zo vanzelfsprekend waren. Ik ging soms ook mee naar activiteiten en vond het leuk om met jongeren in gesprek te gaan en iets voor ze te kunnen betekenen”.

Een verlegen meisje helpen veranderen
Bij één vrijwilligersfunctie bleef het niet. Een voormalig coördinator van DBJ richtte een eigen stichting op, namelijk Blend, en nam Joyce mee. Blend is een kweekvijver van werkloze jongeren die nauwelijks ervaring hebben, maar wel willen en kunnen werken. De organisatie creëert werkplekken en organiseert ook workshops en trainingen. Joyce: “Ik heb bij Blend heel uiteenlopende taken en krijg ook hier veel vrijheid. Ik houd me voornamelijk bezig met Urban Campsite, een kunstzinnige camping op IJburg. Voor klusjes als gasten ontvangen, bedden opmaken, hout hakken etc. zetten wij jongeren in. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de jongeren op de juiste tijd en plaats aanwezig zijn.” Joyce vertelt dat zij een meisje leerde kennen bij DBJ die nu af en toe voor Blend werkt. “Het is mooi om te zien hoe zij is veranderd van een schuchter meisje, naar iemand die honderduit vertelt hoe blij zij met ons is. Het verschil tussen toen en nu is zo groot! Dat wij hieraan hebben meegeholpen, daar doe ik het voor”.

‘Dit is fantastisch’
Na anderhalf jaar is Joyce sinds vorige week vrijdag gestopt bij DBJ, omdat zij inmiddels een fulltime baan heeft bij de Gemeente Amsterdam. Zij werkt aan het project ‘Aanpak Jeugdwerkloosheid’. Joyce: “De doelgroep waar ik nu mee werk ken ik door en door en dit heb ik te danken aan mijn tijd bij DBJ en Blend. Tevens heb ik ontdekt wat ik écht wil. Als ik dit niet had gedaan wist ik niet dat ik het werken met jongeren zo leuk vond”. Voor Blend blijft de behulpzame Joyce nog wel even actief. “Blend staat nog in de kinderschoenen staat en ik wil graag de groei hiervan meemaken”.

Vrijwilligerswerk heeft Joyce richting gegeven aan haar leven. “Mijn intentie was om werkervaring op te doen en mijn cv op te bouwen, maar het pakte anders uit. Ik dacht na een paar dagen: ‘Dit wil ik! Dit is fantastisch’”, schreeuwt Joyce enthousiast. “Ik kan het iedereen dan ook alleen maar aanraden. Het is karma!”

Lees hier meer over de organisaties en vrijwilligersfuncties van Don Bosco Jonathan en Blend.

Foto: Sabine Rikkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *