Mijn ervaring als schildermaatje bij Vondelstede

Karima Aissaoui geven, yongsters Leave a Comment

Een tijdje geleden besloot ik dat ik iets wilde betekenen voor een ander zonder hiervoor (in geld) te worden betaald. Nadat ik de Vrijwilligers Centrale Amsterdam raadpleegde, kreeg ik een hele rits aan opties voor vrijwilligerswerk dat ik zou kunnen doen. Het verraste mij hoe divers het aanbod aan vrijwilligerswerk in Amsterdam was. Van werken op een dancefestival tot aan workshops geven op basisscholen. Van kleding inzamelen voor vluchtelingen tot aan tuinieren met ouderen. Het was allemaal mogelijk.

Na een aantal vacatures te hebben doorgenomen stuitten Mina van de VCA en ik op een vacature die mij geweldig leek: tekenen en schilderen met de bewoners van verzorgingstehuis Vondelstede in Amsterdam. Ik meldde mij hier meteen voor aan en binnen een week kreeg ik van Vondelstede per e-mail een uitnodiging voor een gesprek. Binnen enkele weken kon ik beginnen.

Gezelligheid

Toen ik op de eerste dag de schildertafel had klaargemaakt en een aantal bewoners vroeg om mee te doen, was ik aangenaam verrast door het aantal positieve reacties dat ik kreeg. Ik voelde me meteen welkom. Naast de mensen die wilden schilderen waren er ook genoeg bewoners die gewoon gezellig wilden aanschuiven om even mee te babbelen. Dat kon natuurlijk ook.

Inmiddels kom ik al een jaar één keer per week op bezoek bij Vondelstede en schilder ik  met een vast groepje bewoners in de salon onder het genot van een drankje en een hapje. Met mooi weer zitten we in de tuin en genieten we van het zonnetje. De gesprekken die worden gevoerd gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen en aan gezelligheid mag het niet ontbreken. Zo hoor ik van mevrouw Pluijmen verhalen over hoe het was om in de jaren zestig als piloot te werken of vertelt meneer Brouwer hoe het was om als jongere in Amsterdam op te groeien in tijden van oorlog. We hebben het over literatuur, klassieke muziek en schilders uit vroegere tijden.

Voldoening

Als ik terugkijk  naar mijn ervaring als schildermaatje bij Vondelstede moet ik zeggen dat dit één van de meest leerzame en verrijkende ervaringen is die ik heb gehad. Het geeft een enorm goed gevoel om tijd door te brengen met iemand die hiervan geniet, zonder hiervoor iets terug te vragen. Het mooiste hieraan is dat ik hier toch vriendschappen met prachtige mensen voor heb teruggekregen en bovendien een hele hoop wijze levenslessen. Ik hoop dit nog heel lang te mogen doen en raad het een ieder aan om te geven zonder terug te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *