“Een glimlach op haar lieve gezichtje is waarom ik het doe”

Redactie Yongsters geven, samenleving Leave a Comment

Yongsters ontving een bijdrage van gastblogger Daniëlle Ten Brinke (23), student Politicologie aan de UvA.

Wat is eigenlijk het belang van vrijwilligerswerk? Enerzijds begrijp ik dat we aangeven dat we te druk zijn met studie, werk, sport, studentenleven en allerlei andere bezigheden om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Anderzijds is het ook belangrijk om iets voor een ander te kunnen doen, voor bijvoorbeeld iemand die het minder goed voor elkaar heeft dan jij. Niet ieder kind wordt geboren met het vooruitzicht op een ‘goed’ leven en ik vind het van belang om daar aandacht aan te besteden.

Andere kijk op het leven
Tijdens mijn middelbare schoolperiode vond ik vrijwilligerswerk eveneens niet belangrijk. Ik was drukker met mijn schoolwerk, vriendinnen, bijbaantje en het verkennen van het uitgaansleven. Toch besloot ik om na het behalen van mijn havo-diploma de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening te volgen. Niet wetende waar ik op dat moment aan zou beginnen en hoe mijn kijk op het leven gaandeweg deze studie zou veranderen. Ik heb verschillende jaren stage gelopen bij Stichting Vluchtelingenwerk en kwam tot het besef dat ik ontzettend blij mocht zijn dat ik hier in Nederland ben geboren. Niet dat elk kind in Nederland het altijd zo goed heeft, maar het was hartverscheurend om te zien hoe kinderen, gevlucht uit hun thuisland en losgerukt van hun familie een ‘nieuw’ leven moeten gaan opbouwen in Nederland. Ik voelde mij destijds vaak schuldig, omdat ik zoveel ‘leuke’ dingen deed en kon doen, maar eigenlijk zo weinig over had voor anderen. Dit zijn juist de mensen die het zo hard nodig hebben om iets ‘leuks’ te ondernemen, omdat zij weinig leuke dingen ervaren in hun leven. Ik vond mijzelf egoïstisch en heb destijds voor mijzelf besloten dat ik vrijwilligerswerk wilde gaan doen.

Zij gelukkig, ik gelukkig
Ik ben momenteel vrijwilliger bij de Regenbooggroep in Amsterdam. Ik doe mee aan het project Bijdehand: een maatjesproject dat is gericht op kwetsbare kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Ik ben gekoppeld aan een meisje van 8 jaar, die kampt met verschillende problemen die haar beperken om een zorgeloos meisje van 8 jaar te zijn. Haar ouders zijn beiden gevlucht uit Eritrea, wat maakt dat zij nauwelijks familie heeft in Nederland en het moeilijk vindt om contact te leggen. Ik zie haar iedere week om samen iets te ondernemen, omdat zij door de financiële situatie van haar ouders niet dezelfde dingen kan ondernemen als leeftijdsgenoten. Hierdoor voelt zij zich eenzaam en buitengesloten, omdat zij zich anders voelt dan haar leeftijdsgenoten. Toch heb ik in het halfjaar dat ik haar wekelijks zie, gezien dat ze zich gaandeweg zelfverzekerder voelt en meer zelfvertrouwen krijgt. Elke keer als ik zie dat zij vrolijk is en als ik samen iets met haar onderneem wat haar gelukkig maakt, dan ben ik ook gelukkig. Een glimlach op haar lieve kleine gezichtje, dat is waarom ik het van belang vind dat ik dit soort vrijwilligerswerk doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *