Een bloemetje voor jezelf en een bloemetje voor… Een vreemde?

Redactie Yongsters geven, reizen, samenleving Leave a Comment

Anne Zwartbol (25) koopt sinds twee jaar elke week een bloemetje voor zichzelf en voor een vreemde. Op haar site bloemenvoor.com schrijft ze samen met drie andere ‘bloemenmeisjes’ over de ontmoetingen. ”Ik hoop dat mensen het normaler gaan vinden om zomaar iets voor een vreemde te doen zonder er iets voor terug te verwachten.”

Een aantal maanden geleden pikte de media jouw initiatief op, waaronder LINDA. Waar kwam dat plotseling vandaan?
”Nadat het programma Hemelbestormers van de KRO mij in de uitzending had, begonnen steeds meer media het van elkaar over te nemen. Ik vind het typerend dat de media mijn initiatief zo bijzonder vinden. Het geeft aan dat zomaar gratis iets weggeven aan iemand die je niet kent in Nederland als abnormaal wordt gezien.”

Geef je de bloemetjes weg aan willekeurige mensen of gaat er toch een soort selectieproces aan vooraf?
”Dat wisselt een beetje. Soms dan loop ik inderdaad op een willekeurig persoon af. Dit is altijd een beetje spannend en je hebt vaak geen idee hoe iemand zal reageren. Af en toe vind ik het ook leuk om bepaalde stereotypen te testen, want een bloemetje weggeven geeft een goede aanleiding om met groepen in aanraking te komen waar je anders nooit mee in contact komt. Het bloemetje vormt dan de ijsbreker. Zo ging ik laatst langs bij een kraakpand langs en kwam ik er achter dat krakers helemaal niet zo’n onruststokers zijn. Ik ben ook van plan om ook nog een keer naar een motorclub of naar de zuidas te gaan. De mensen die ik een bloemetje geef heb ik nooit eerder gesproken en weten ook niet dat ik kom.

Ik kan me voorstellen dat je soms ook wel eens teleurgesteld kan zijn met iemands reactie. Je hoopt natuurlijk op een mooi verhaal, en als iemand een beetje neutraal reageert vind je dat misschien jammer.
”Mensen hoeven mij absoluut niet hun levensverhaal te vertellen, ik verwacht tenslotte niks terug voor het bloemetje. Eigenlijk reageert iedereen altijd erg enthousiast. Wel ben ik er in de loop van tijd achter gekomen dat het helpt om gelijk te vertellen waarom ik dit doe en om een onderbouwd verhaal klaar te hebben. Anders kunnen mensen toch een beetje wantrouwig zijn. Soms zijn mensen een beetje verbouwereerd of verlegen op het moment zelf, maar krijg ik later nog een heel enthousiast en dankbaar mailtje.”

Op een vreemde afstappen kan een hoge drempel vormen voor mensen die jouw voorbeeld willen volgen. Hoe zouden mensen die drempel kunnen overkomen?
”Het went erg snel. In het begin kan het inderdaad een beetje eng zijn, maar achteraf heb je er veel energie en voldoening aan overgehouden. Als je het regelmatig blijft doen dan voelt het op een gegeven moment heel natuurlijk. Daarnaast kan je af en toe experimenteren met nieuwe plekken, zoals nieuwe wijken, steden of zelfs landen.”

Ook zullen sommigen misschien niet het geld hebben om regelmatig een extra bloemetje te kopen. Heb je een alternatief voor hen?
”Natuurlijk kan je ook altijd een oudere aanbieden om te helpen met het dragen van de boodschappen, of klusjes doen bij mensen in de buurt. Maar een bloemetje hoeft helemaal niet duur te zijn. Vaak kan je bij de supermarkt al voor €2,50 een bosje bloemen kopen. Ik hou de bloemen ook altijd bewust goedkoop, omdat ik wil uitdragen dat dat wat ik doe niet veel hoeft te kosten.”

In hoeverre doe je dit ook voor jezelf?
”Ik krijg erg veel energie van de positieve reacties en ik vind het gewoon erg leuk om te doen. Het voelt voor mij echt als een hobby. Ik steek er ook erg veel van op en ik leer nieuwe mensen kennen.”

‘Bloemen Voor’ is de afgelopen tijd uitgebreid met nieuwe ”bloemenmeisjes” die ook voor de site schrijven. Hoe is dat zo gegaan?
Mijn doel is dat in 2020 iedereen in Nederland een bloemetje heeft gegeven aan een vreemde. Ik vind het fijn als mensen zich bij mij aansluiten zodat ik mijn boodschap beter kan uitdragen. Ik heb daarom een tijdje geleden een oproep geplaatst met de vraag of er mensen zijn die ook bloemen willen weggeven en daarover willen schrijven op de site. Ik heb daar toen een aantal reacties op gekregen en nu is Bloemen Voor uitgebreid met drie andere meisjes. Maar Bloemen Voor groeit nog steeds en ik ben nog altijd op zoek naar nieuwe mensen. Dit hoeven overigens geen meisjes te zijn. De mensen die zich bij mij aan willen sluiten kan ik ook altijd ondersteuning bieden als het bijvoorbeeld gaat om het schrijven van de blogs. Ze staan er niet alleen voor.

Volg Bloemen Voor ook op Facebook
Wil je ook bloemen weggeven? Dat kan natuurlijk altijd. Als je er ook over wil schrijven, kijk dan op bloemenvoor.com 

Foto: Sabine Rikkers

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *