Column: ”Bloemen voor Marieke en de andere krakers”

Redactie Yongsters geven, samenleving Leave a Comment

Yongsters ontving een bijdrage van gastblogger Anne Zwartbol (25), die sinds twee jaar elke week een bloemetje voor zichzelf en voor een vreemde koopt. Op haar site Bloemenvoor schrijft ze samen met drie andere ‘bloemenmeisjes’ over de ontmoetingen.

Het zonnetje scheen vandaag heerlijk en neuriënd liep ik naar de markt om bloemen te kopen. Ik had stiekem al het idee om naar het zwembad te gaan. Ik wilde even baantjes trekken (ik probeer meer te sporten) en dacht dat het misschien wel leuk was als ik meteen een bosje bloemen mee nam.

Nu heb ik ook de afspraak met mezelf dat als er iets anders tofs op mijn pad komt, of mijn gevoel me ingeeft om ergens anders bloemen te geven, mijn plan gewoon om te gooien en dat te doen. Dat gebeurde ook dit keer;) Op weg naar de markt zag ik dat er voor een etalage een spandoek hing met: “Geen leegstand, maar een olifant”. Mijn interesse was gewekt en besloot om daar de bloemen te gaan geven. Het idee over krakers is dat ze rebels en onruststokers zijn. Eén van de leuke dingen aan ‘Bloemen Voor’ vind ik dat je door het geven van een bloemetje vooroordelen kan ‘onderzoeken’ door gewoon langs te gaan (een bloemetje is een mooie ijsbreker) en een praatje te maken.

Ik klopte dus aan bij het kraakpand (de deur stond open, dus voelde me al welkom) en vertelde mijn verhaal. Ik kwam in gesprek met ‘Marieke’ en ze was super blij met de bloemen. Het foto-moment sloegen we dit keer even over, omdat ze niet legaal in het pand zaten en Marieke daarom graag anoniem wilde blijven. “Je mag ze dan wel aan iemand anders geven, omdat wij niet om de foto willen?” zei ze. Ik zei dat daar absoluut geen sprake van was en dat ze de bloemen gewoon konden houden. We besloten om de bloemen voor het gekraakte pand te zetten als mooie tussenoplossing.

Eenmaal buiten sprak ik nog een tijdje met Marieke. Ik zag in haar geen onruststoker. Integendeel. Ik vond haar lief, sociaal en beleefde één van de openhartigste weg-geef-momenten van de afgelopen twee jaar. Zo vertelde ze onder andere dat ze het pand wilde gebruiken voor een weg-geef-winkel. Het was de bedoeling dat iedereen in de buurt gratis spullen kon komen halen. Van hapjes en drankjes tot aan meubelair. Ze had een ‘hangjongere’ gesproken en ook zij waren enthousiast over het idee. “Super vet, want ons buurtcentrum is weg. Nu hangen we veel op straat, maar daar krijgen we vet veel boetes voor. Als jullie dat beginnen, kunnen we bij jullie langs komen” vertelde een jongere uit de buurt tegen haar.

De weg-geef-winkel blijft (helaas) uit. Afgelopen dinsdag is er een spoedspoedspoedagvaarding tegen de krakers gestart, waardoor ze er morgen uit moeten. Ze hebben nog geen nieuw plekje gevonden. Waar ze ook terecht komen, verse bloemetjes hebben ze al in huis.

 

Liefs,

Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *