Stukafest transformeert studentenkamers in concertzaaltjes

Redactie Yongsters evenementen, festival, ontdekken, studenten, yongsters Leave a Comment

Sinds de zomer is Angela Schoonderbeek (25) al bezig met het scouten van artiesten en over drie dagen is het eindelijk zover. Op woensdag 15 februari vindt het tienjarig jubileum van Stukafest Amsterdam plaats. Tijdens Stukafest – het studentenkamerfestival – worden twintig studentenkamers omgetoverd in podia voor de kunsten. Met cabaret, literatuur, muziek, dans en theater is er voor iedereen wat wils.

‘Het is een onwijs leuk concept,’ vertelt Angela. ‘Het idee is dat je overal een podium kunt creëren.’ Doordat de studentenkamers relatief klein zijn, is de setting tijdens de optredens best wel intiem. Een gegeven dat ook de artiesten aanspreekt. ‘Er is een toegankelijk sfeer. Het contact met het publiek valt niet te ontkennen.’

Waar let je op bij het scouten van acts?

Bezoekers kunnen tijdens Stukafest drie verschillende optredens bijwonen. Het is daarom belangrijk dat we een afwisselend programma hebben. Van de edgy theater-act van Igor Vrebac over zijn zoektocht naar mannelijkheid en uitputting tot de dromerige soulpop singer-songwriter Marle Thomson. Er zijn dit jaar acht muziekoptredens, maar dan wel allemaal met een verschillende stijl. Van jazz tot indie pop en singer-songwriters.

Voor mij is het verder belangrijk dat de acts gelaagd zijn. Dat het voor een beginnend theaterbezoeker leuk is, maar dat ook een theaterkenner het interessant vindt. Je wilt studenten over de drempel krijgen om het een keer te proberen en dan wil je zeker niet teleurstellen.

Passen al die optredens wel in een studentenkamer?

Als je een dichter hebt die een gedicht voordraagt lukt dat wel, maar bij dans-acts wordt het al moeilijker. Mijn collega Nanine is op zoek gegaan naar de kamers en ik heb veel contact met haar gehad. Voor het dansoptreden van Jamie de Groot hadden we voor de choreografie een grotere kamer nodig en die hebben we gelukkig gevonden.

Dit jaar hebben we ook één locatie weten te vinden op een woonboot. Er kunnen maximaal vijftien man bij het optreden zijn, anders zou die boot zomaar kunnen zinken. Maar zo’n kleine setting zorgt wel voor een bijzondere sfeer.

Angela Schoonderbeek

Angela Schoonderbeek

Waarom wilde je juist als vrijwilliger bij Stukafest aan de slag?

Ik heb liefde voor het concept . Bovendien is het een goede leerschool. Door voor Stukafest te werken leer je hoe de organisatie achter zo’n festival in elkaar zit. Tijdens een stage voor het Amsterdams Marionetten Theater heb ik eerder een beetje gastprogrammering gedaan en dat smaakte naar meer.

En is alles nu geregeld voor woensdag?

Zeker. Ik ben trots op de acts die er staan. Reinier Baas en Ben van Gelder treden over de hele wereld op en nu staan ze woensdag in een studentenkamer voor een privéconcert.

 

Stukafest is een landelijke organisatie. In vijftien Nederlandse steden wordt jaarlijks een festival georganiseerd. Amsterdam, Leiden, Middelburg, Rotterdam, Delft, Eindhoven en Groningen moeten nog plaatsvinden.

Wil jij ook naar Stukafest Amsterdam voor ‘Een knallend optreden tussen de studieboeken en de kratjes bier, een intieme literaire voordracht onder een hoogslaper of een cabaretier aan de eettafel’? Er zijn nog kaartjes beschikbaar via http://www.stukafest.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *