Museumnacht 2017

Tessa van den Bongaardt evenementen, festival, yongsters Leave a Comment

Yongsters was uitgenodigd voor Museumnacht. Afgelopen zaterdag 4 november ging Tessa langs een aantal nieuwe én bekende plekken, en liet zich verrassen. “Een verstandelijke beperking betekent voor deze mensen artistieke vrijheid.”

Net zoals elke Oudjaarsavond en Koningsdag, liep ook mijn Museumnacht afgelopen zaterdag traditionelerwijs niet volgens plan. Hoewel dat niet erg is, blijft het grappig om te zien dat ik ook dit jaar weer vol goede moed aan mijn vooraf uitgestippelde route begin. Dat is -volgens planning- in het Tropenmuseum. Net voordat een regenbui van haast tropische proporties losbarst, stap ik de centrale Lichthal in, waar het openingsoptreden van Zwart Licht al begonnen is. Een bonte verzameling aan vogue-dansers en het koor staan verspreid over de trappen, de balkons en onder de bogen van de prachtige zaal. Rapper, columnist en vanavond presentator Massih Hutak, verklaart de avond met een selfie voor geopend.

Het openingsoptreden van Zwart Licht, D.O.L.House en Massih Hutak in het Tropenmuseum

Mijn volgende stop zou zijn het Rijks, maar nu al wijk ik af van mijn eigen plan, onder het mom van: gezelligheid kent geen tijd. Ik haak aan bij twee vrienden en we gaan vissen spotten in het Artis Aquarium. We spelen een soort “Wie ben ik?”, maar dan met waterdieren. Helaas ben ik er nog steeds niet achter gekomen welke vis of kikker ikzelf was, want mijn aandacht wordt snel getrokken door het werk van studenten Graphic Design aan de Rietveld Academie. In een zaal helemaal achterin het aquarium is de expositie Damage Control uitgestald, waarin de studenten zich hebben ondergedompeld in de toekomst. Vanuit het jaar 2393 kijken ze terug naar ons huidige tijdperk en reflecteren ze met hun werk op hedendaagse opinies en keuzes met betrekking tot klimaatverandering. “Damage Control” is te zien tot en met 8 januari 2018.

Dan nu naar het Rijks? Nee, eerst naar de Hermitage, vanwege mijn gezelligheidsmotto. Mooi meegenomen: ik heb weer een nieuwe plek in Amsterdam bezocht! Dat is precies wat zo fijn is aan de Museumnacht: je polsbandje geeft op een laagdrempelige manier toegang tot vierenvijftig (!) Amsterdamse musea op de avond zelf, en je mag later naar één museum terugkeren voor een regulier bezoek.
Goed, De Hermitage. Als warming up gaan we een potje sjoelen. De jongen die het spel in goede banen (pun not intended) leidt, brengt me een heel bijzondere tactiek bij, waarmee mijn volgende twee worpen in één keer raak zijn. Kennis is macht, zeg ik altijd maar. Na het sjoelen wandelen we door naar het project Outsider Art Museum, met de tijdelijke expositie Nieuwe Meesters. Het maakt veel indruk op me, ik kom mijn vooroordelen tegen, en leg ze naast me neer. Ik verbaas me over de esthetiek, het detail en de techniek van de kunstwerken die gemaakt zijn door deze “nieuwe meesters”: “mensen met een rafelrandje; ze vinden soms moeilijk aansluiting in de maatschappij”, zoals ik achteraf op de website lees. Mijn conclusie is dat een verstandelijke beperking voor deze mensen juist artistieke vrijheid betekent. Het Outsider Art Museum is opgezet in samenwerking met Cordaan, een (thuis)zorgorganisatie. Tot en met 28 mei 2018 kun je “Nieuwe Meesters” bezoeken.

Dan nu eindelijk naar het Rijks? Ja, nu wel. Door de drukte lukt het helaas niet een drankje te bestellen, de silent disco te bedansen, of buiten het museum in de ballenbakboot te stappen, maar dat mag de pret niet drukken: het Louvre van Amsterdam (zoals ik het Rijks altijd aan mijn buitenlandse vrienden uitleg) is al mooi genoeg van haarzelf. We komen dan ook alle klassiekers bekijken: de poppenhuizen uit de 17e en 18e eeuw, Hondecoeter-vogeltjes, het Melkmeisje van Vermeer, Delftsblauwe kannetjes en kruikjes… En ineens staan we oog in oog met de Nachtwacht: hoe toepasselijk vannacht?!

Het is al laat als we vertrekken richting de binnenstad. In de Nes zit Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Met een Belgisch biertje in de hand ploffen we neer op zitzakken, ons verbazend over de mooie theaterzaal en haar hoge plafond. Even later zien we hoe wat dappere dodo’s een verrassingstattoo laten zetten (ja echt!), lopen we door het Onbetaalbaar knutsellab, bekijken we “Light Displacement”van Meggy Rustamova, passen we helaas niet meer in de zaal waar kortfilms van Gentse filmstudenten te zien zijn, en dat vind ik wel een goed teken to call it a night (pun intended).

“Light Displacement” van Meggy Rustamova in de Brakke Grond

Mijn eerste Museumnacht-ervaring in 2013 was toevallig als vrijwilliger. Ook tijdens de laatste editie hebben veel musea vrijwilligers ingezet. Na de Museumnacht of na het lezen van dit artikel ook zin gekregen om in een museum vrijwillig aan de slag te gaan? Bekijk hier alle actuele vrijwilligersvacatures van Amsterdamse musea.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *